ShippingWatch

Nordea: Risiko for at olieprisen ryger ned på 20 dollar

Såvel Brent som WTI falder mandag morgen til under 33 dollar tønden. Der er en kæmpe omfordeling af kapital i gang, mener Nordea.

Foto: Hjalmar Otto Fjøsne/Aker Solutions

Den nye uge byder på olieprisfald, og dermed fortsætter takterne fra slutningen af sidste uge, hvor prisen på den fedtede råvare også raslede ned. Og foreløbigt tyder noget på, at den nedadgående udvikling vil kunne fortsætte.

Sådan lyder vurderingen fra Tine Choi, der er seniorstrateg hos Nordea.

Hun fremhæver, at verdens største olieproducent, Saudi-Arabien, fortsætter sin priskrig ved at dumpe prisen på olie for især at holde Iran ude af markedet. Kortvarigt kan det resultere i, at olieprisen ryger ned på 20 dollar tønden, vurderer seniorstrategen.

"Dels er der udsigten til, at Iran begynder at eksportere igen, og dels trækker de stigende vækstbekymringer yderligere ned," forklarer Tine Choi i en skriftlig kommentar mandag.

For energisektorens vedkommende handler det ifølge seniorstrategen om, at der skal finde en konsolidering sted, førend man igen vil se olieprisen stige. Kort sagt skal der ryddes ud i sektoren, så overudbuddet kan nedbringes, påpeger hun.

Men selvom det i første omgang er de negative effekter af olieprisfaldet, som dominerer, må man dog ikke glemme de positive, lyder det fra Tine Choi.

Omfordeling af kapital i gang

"Der er en kæmpe "omfordeling" af kapital i gang, som er godt nyt for forbrugerne af energi og for den økonomiske vækst. Jo færre penge vi skal bruge på olie og benzin, des flere penge har vi til andet forbrug, og globalt set er det understøttende for væksten," understreger Nordeas seniorstrateg.

Hun nævner, at en stribe af kontrakter indgået i løbet af 2015 - hvor olieprisen lå på et højere niveau - formentlig er løbet ud ved årets afslutning. Det betyder, at selskaber som er energitunge, for eksempel flyselskaber, nu kan sikre sig olie til en langt lavere pris.

"Det luner på bundlinjen. Andre sektorer vil derfor kunne modsvare den negative udvikling i energisektoren, og det varsler godt for indtjeningsvæksten i år, hvis ellers det moderate globale opsving fortsætter, som vi forventer, det vil," siger Tine Choi og fortsætter:

"Og når konsolideringen i energisektoren er i gang, vil investorerne også begynde at fokusere på de positive effekter af de lavere oliepriser. Scenen er sat for, at vi kan se opsvinget tage til i styrke. Konkret forventer vi en oliepris på 43 dollar for årets førte kvartal og for 2016 som helhed 49 dollar per tønde."

Den europæiske referenceolie, Brent, koster mandag morgen 32,75 dollar tønden mod 33,35 dollar fredag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig til 32,45 dollar mod 33,05 dollar ved 17-tiden fredag eftermiddag.

Nordea: Maersk Oil må skære endnu mere i 2016

"Banken ved hvad vi laver og vi ved hvad de vil have"

Blot et nyt norsk oliefelt er nu rentabelt

Forsiden lige nu

Sådan vil Maersk overbevise investorerne

Topledelsen i Maersk leverer i dag tirsdag sit bud på de kommende års strategi for kerneforretningen Transport & Logistics. Det sker over for en bred kreds af investorer og analytikere på en kapitalmarkedsdag. Se strategien her.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere