ShippingWatch

Shell giver tilbud på køb af BG Group for 480 mia kr

Kun kort tid efter, at norske Helge Lund overtog topposten i britiske BG Group, kan selskabet nu være på vej til at blive opkøbt af Shell.

Foto: Shell

Et enormt opkøb kan være under opsejling i oliebranchen. Royal Dutch Shell, der er et af verdens største olieselskaber, har her til morgen fremsat et købstilbud på britiske BG Group. Tilbuddet er på 1,367 pence per aktie - en merpris i forhold til gårsdagens lukkekurs på 50 procent. Det giver en samlet tilbudspris på BG Group på 47 mia. pund - eller godt 481 mia. kroner.

BG Group udpegede sidste år den tidligere Statoil-chef, Helge Lund, som ny CEO. En udnævnelse, der kom under hård kritik fra en række aktionærer på grund af den endog meget store lønpakke til den nye, norske chef. En lønpakke med en værdi på over en kvart milliard.

Britisk-hollandske Shell har en markedsværdi på 202 milliarder dollar, der svarer til knap 1400 milliarder kroner. Går handlen igennem, vil det markere den første større fusion i oliebranchen siden tidligt i det nuværende årtusinde.

"Tilbuddets form vil give BG aktionærerne en attraktiv merpris i form af en betragtelig kontant gevinst, samt gøre det muligt for aktionærerne at fortsætte med at høste fordele i det nye selskab, hvis de ønsker det. Derfor anbefaler bestyrelsen i BG aktionærerne at sige ja til tilbuddet," siger Andrew Gould, formand for BG, i en meddelelse.

Shell har indtil 5. maj til at afgøre, om energiselskabet ønsker at købe BG Group eller ej. Shell har over for BBC ikke ønsket at kommentere forhandlingerne.

Mange af verdens olieselskaber har været nødt til at foretage store nedskrivninger på grund af den seneste tids fald i prisen på "det sorte guld." Siden midten af 2014 er prisen halveret på grund af et boom inden for olieskifer i USA og Saudi-Arabiens modvilje mod at neddrosle produktionen af råolie.

Shell har annonceret spareplaner, mens BG Group nedskrev sine olie- og gasaktiver med seks milliarder dollar for nylig. Verdens største olieselskab er amerikanske ExxonMobil, som har en markedsværdi på 360 milliarder dollar (2480 milliarder kroner). Til sammenligning har den danske medicinalkæmpe Novo Nordisk en markedsværdi på over 800 milliarder kroner.

Norsk glæde over massiv olieinteresse 

Danske oliefelter udfordret af britisk skattelettelse 

Britisk olieindustri i knæ 

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Mens Maersk opjusterede, gav MSC-topchef Søren Toft en forklaring på containermarkedets dårlige service på shipping-konference i London. Kampen om de klimavenlige brændstoffer skærpes, og grønne pollitikere vil have LNG fjernet fra EU-liste.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs