Irakiske oprørere tæt på Maersk Oils aktiver

Den islamistiske oprørsgruppe ISIL spreder kaos i Irak, og gruppens markante fremrykning i juni har bragt den tæt på Maersk Oils aktiviteter i den nordlige del af landet, Kurdistan.
AF RITZAU FINANS

Militante islamister i Irak nærmer sig Maersk Oils aktiviteter i den nordlige del af landet. Den islamistiske oprørsgruppe ISIL, der kæmper for at oprette et sunnimuslimsk kalifat i blandt andet Irak og Syrien, har indtaget den nordøstlige by Mosul, hvor 150.000 irakiske soldater ifølge Bloomberg News har nedlagt deres våben, efterladt kampvogne og helikoptere og forladt deres poster.

Der er også kampe omkring Kirkuk, hvor reparationsarbejdet på landets største olierørledning er stoppet grundet situationen.

Længere mod syd står militsen mindre end 100 km. fra Bagdad, som gruppen ifølge CNN har varslet snarligt vil komme under angreb. Byen Baiji, der huser Iraks største raffinaderi, er ifølge de seneste meldinger under belejring.

Maersk Oil har aktiver i store dele af det nordøstlige Irak. Det største aktiv er en andel af Sarsang-blokken, hvor Maerks Oil ejer 30 pct. af operatøren HKN Energy, der igen ejer 75 pct. af Sarsang-blokken.

Sarsang-blokken ligger I et aflangt nordøst-sydøst-gående bælte omkring den lille by Akre i det nordlige Irak, der er beliggende blot 82 km. fra Mosul. De to byer er forbundet af en hovedvej.

Få flere nyheder om shipping - få ShippingWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

Ud over Sarsang-blokken har Maersk Oil netop købt sig til en 40 pct. andel af de to blokke Piramagrun og Qala Dze. Repsol ejer andre 40 pct. og den kurdiske regionale regering 20 pct.

Piramagrun og Qala Dze ligger omkring 120 km. nordøst for Kirkuk, i hvis udkant der er kampe mellem den kurdiske Peshmerga-milits og ISIL. Ifølge Bloomberg er situationen i Kirkuk "rolig" for nuværende.

A.P. Møller - Mærsk og Maersk Oil har ingen kommentarer til, om ISIL's fremrykning har haft en effekt på aktiviteterne i Irak, men henviser til operatørerne HKN Energy og Repsol.

Disse har på nuværende tidspunkt ikke svaret på Ritzau Finans' henvendelser.

OPEC skal øge olieproduktionen 

Konflikt i Irak kan sende oliepris i vejret 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også