ShippingWatch

Maersk Oil: Ny forskning vil levere mere olie om få år

Maersk Oil regner med, at projekterne i det kommende olieforskningscenter vil levere brugbare resultater i løbet af projektets første fem år, og at det vil betyde, at man kan udvinde mere olie i de eksisterende felter.

Foto: Maersk Oil

I de kommende ti år skal det nye olieforskningscenter, som Maersk Oil sammen med partnerne i DUC etablerer i begyndelsen af 2014, levere forskningsresultater, der kan overføres direkte på olieudvindingen i Nordsøen. Men står det til senior vice president i Maersk Oil, Troels Albrechtsen, så kommer det formodentlig til at ske tidligere:

”Jeg tror, at vi i løbet af fem år vil have et output, hvor nogle projekter leverer gode løsninger. Jeg tror, at det vil tage 2-5 år før arbejdet i centeret kommer helt op i gear, for der skal også noget træning til at få sådan et samarbejde til at fungere. Succesen vil derefter også afhænge af vores evner til at håndtere resultaterne,” siger Troels Albrechtsen.

På jagt efter marginalerne

Målet med olieforskningscenteret er at få mere olie ud af Nordsøen, og i Maersk Oil, der sammen med de øvrige DUC partnere over de næste 10 år vil investere omkring en milliard kroner i forskningscenteret, har man klare forventninger til projektet:

”Vi forventer i særdeleshed, at vi vil få nogle forskningsresultater, som kan hjælpe os med at øge indvindingsgraden på Nordsøens felter. Men derudover forventer vi også, at forskningen vil bidrage med nogle omkostningseffektive løsninger, som kan gøre marginale olieforekomster, som vi allerede kender, kommercielle,” siger Troels Albrechtsen.

Olieselskaber klar med milliard til forskningscenter

Der findes felter i Nordsøen, som er lokaliseret,  men hvor det i dag er for dyrt at udvinde olien i forhold til olieprisen og de volumener, som kan trækkes ud.

Stor satsning og store mål

Det samlede potentiale i Nordsøen ønsker Troels Albrechtsen ikke at give et bud på, men ”kan vi få tingene til at spille, så ligger der et betydeligt potentiale,” som han udtrykker det. Der er endnu for mange usikre parametre i forhold til omkostningsniveau, de teknologiske løsninger, rammebetingelserne og olieprisen, til at Troels Albrechtsen vil bevæge sig tættere på noget konkret resultat. Dog henviser han som en form for rettesnor til Olie Gas Danmarks estimater, der siger, at man i dag kun har hentet omkring 28 procent af potentialet i Nordsøen op.

”Meget afhængig af hvor gode de projekter, som forskerne kommer med, er, så kan man sige, at vores samlede satsning også er en indikation af, hvad det er for et potentiale vi ser i det her,” siger Troels Albrechtsen.

Integrationen i højsædet

Olieforskningscenteret kommer fysisk til at ligge på Danmarks Tekniske Universitet i Lyngby, og udover at tiltrække en lang række danske og udenlandske forskere, så vil man også støtte projekter, som ligger uden for centerets fire vægge. Derudover er det også tanken, at private interessenter skal byde ind med projektansøgninger, og i det hele taget, er det vigtigt for arbejdet på centeret, at det kommer til at fungere på tværs.

Olieforskningscenter inviterer nye aktører indenfor

”Integrationen er meget vigtig i dette projekt. Det, vi søger at bygge her, er lidt anderledes end det, vi har lavet hidtil. Både fordi det forsøger at skabe forbindelse på tværs af spidskompetencerne i forskningsenhederne, men også fordi de specifikke resultater fra disse projekter skal overføres direkte til den forøgede indvinding i Nordsøen,” siger Troels Albrechtsen.

Det er endnu ikke besluttet, hvem der skal være direktør i centeret, som heller ikke har fået noget officielt navn. De ting forventes at komme på plads inden udgangen af året.

Store forventninger til Mærsks opkomlinge  

Analyse: Subsea-aktiviteter fordobles over de næste 5 år

Nyt olieforskningscenter til Stavanger 

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Rederier er usikre på de kommende CII-regler for skibes CO2-udledninger. Ammoniak kan blive vigtigt brændstof, men kræver enorm produktion. Nye EU-sanktioner mod Rusland kan omgås, siger advokat. Og Norden undgår straf i sag om falske logbøger.

Carsten Mortensens Dee4 Capital sælger ud igen

Dee4 Capital Partners med tidligere Norden- og BW Group-topchef Carsten Mortensen sælger endnu et tankskib - denne gang til græsk skibsreder og lander millionfortjeneste, viser tal i VesselsValue.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs