Al Qaeda-angreb på olie- og gasanlæg i Yemen forpurret

Myndighederne i Yemen melder ifølge BBC, at de har forpurret et Al Qaeda-angreb på dele af landets olie- og gasinfrastruktur. Bimco opfordrer rederier til at udvise stor varsomhed.
Foto: Total
Foto: Total
AF KASPER BRØNDGÅRD ANDERSEN, ENERGIWATCH

Myndighederne i Yemen har ifølge BBC forpurret et Al Qaeda-angreb på landets gas- og olieinfrastruktur. Angiveligt havde terrororganisationen planer om at at sprænge en gasrørsledning og et gasanlæg i byen Shebwa i luften.

Den internationale søfartsorganisation Bimco opfordrer fortsat skibsfarten til at udvise stor varsomhed i regionen.

De planlagte angreb var ifølge BBC et forsøg på et overtage kontrollen med Yemens infrastruktur, og udover angrebene på gasanlæggene var det meningen, at Al Qaeda ville forsøge at overtage to sydlige havne i landet, hvor størstedelen af Yemens olie eksporteres fra.

I weekenden blev en olierørsledning, der netop var blevet repareret, angrebet. Ledningen har tidligere transporteret 125.000 tønder olie om dagen og er Yemens primære eksportforbindelse.

Upstream skriver, at det var stammefolk, der stod bag angrebet i weekenden, som siden har udviklet sig. I går kom nyheden om, at en militærhelikopter, der inspicerede rørledningen, var blevet skudt ned.

Maersk Oil: Olieproduktion i Algeriet forsinket 

BBC skriver, at der i hovedstaden Sanaa er blevet taget omfattende sikkerhedsforanstaltninger, og at flere hundrede panserede køretøjer patruljerer i byen.

Både USA, der lukkede 20 ambassader søndag, og Storbritannien, har trukket diplomater hjem og opfordret civile statsborgere fra de respektive lande til at forlade Yemen.

Yemen er afhængig af sin olie- og gaseksport, der ifølge Upstream finansierer op til 70 pct. af regeringens forbrug. Der har været jævnlige angreb på den afgørende rørledning i den centrale Maarib-provins siden starten af 2011.

Tilbage i 2005 gav regeringen i Yemen det franske Total lov til at udvinde størstedelen af et 260 mia. kubikmeter stort gasfund i Marib-regionen øst for hovedstaden Sanaa. Gassen transporteres i rør gennem 325 kilometer ørken og ud til til landets største investering nogensinde; et LNG-anlæg med en årlig kapacitet på 6,7 mio. ton, som Total ejer knap 40 pct. af.

Terror og dårligt image rammer olieindustri 

Forsker: Terrorister vil forsøge flere angreb 

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også