ShippingWatch

Ny undersøgelse: Verdens undergrund er proppet med olie

De underjordiske skifterlag verden over indeholder olie og gas, der svarer til verdens olieforbrug i mindst 10 år, viser ny undersøgelse.

Foto: Nexen

Globalt er der olie og gas i de underjordiske skiferlag svarende til verdens forbrug af olie i mindst 10 år.

Det viser den første samlede vurdering af de globale reserver fra Rusland til Argentina, skriver Financial Times. Udvindingen af skifergas har på få år vendt op og ned på den amerikanske energiforsyning og ventes i løbet af få år at forvandle landets status som importør af gas til eksportør.

Og USA ligger inde med betydeligt større mængder end tidligere vurderet. Mandag blev prognosen for de amerikanske skifer-reserver løftet fra at svare til 32 milliarder tønder olie til 58 milliarder.

I mange andre lande, også Danmark, er der overvejelser om at begynde at tappe skiferlagene for energi.

Om skifergas bliver en del af fremtidens hjemlige energiforsyning er ikke afgjort. De første prøveboringer ventes at finde sted i Nordjylland i år.

Ny teknologi kan hæve indvinding

Det amerikanske energiministerium skønner, at i de 42 lande, som den nye undersøgelse omfatter, er der reserver svarende til 345 milliarder tønder olie. Estimatet omfatter kun den olie og gas, som det anses for teknisk muligt at hive op fra undergrunden. Nye teknologiske metoder kan øge indvindingen.

Omfanget modsvarer det globale forbrug af olie i 10 år. USA og Canada er i øjeblikket enige om at have en kommerciel produktion af olie- og gas fra skiferlagene.

Undersøgelsen skønner, at Rusland sidder på de største skiferreserver med 75 milliarder tønder foran USA. Derefter følger Kina med 32 milliarder, Argentina med 27 milliarder og Libyen med 26 milliarder tønder.

Det daglige forbrug af olie i verden er på cirka 90 millioner tønder.

DNV: Gas bliver det nye sort 

Ny olie vil sprøjte ud på verdens markeder

PwC: Global skiferolieproduktion 14 mio tønder i 2035 

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Maersk droppede sin stort anlagte blockchain platform, EU blev enig om en foreløbig aftale om at få shipping ind i sit kvotehandelssystem, og tankmarkedet gør sig klar til EU’s forbud mod russisk olie. Her er ugens vigtigste historier på ShippingWatch.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs