Store norske budgetoverskridelser

De norske olie- og gasudbygninger står til budgetoverskridelser på omkring 117 mia. norske kroner de næste 10 år. Norge er hverken bedre eller dårligere end gennemsnittet, mener konsulenter.
Foto: Harald Pettersen/Statoil
Foto: Harald Pettersen/Statoil

Den norske olie- og gasindustri er hverken bedre eller dårligere i forhold til det internationale gennemsnit, når det gælder budgetoverskridelser i de store udviklingsprojekter. Det påpeger ny rapport fra det London-baserede konsulentselskab Accenture.

De norske olie- og gasudbygninger står til budgetoverskridelser på omkring 117 mia. norske kroner de næste 10 år.

"Vores analyse viser, at selskaberne ikke engang indfrier deres egne krav til at leve på pris og tid," siger John Downie, seniorpartner ved Accentures London-kontor, til Offshore.no.

Oliefirmaer lokker med lønfest i Nordsøen 

Regnestykket er baseret på, at internationale projekter på over en mia. USD i gennemsnit afviger fra budgettet med 13 procent. På norsk sokkel er der ifølge Rystad Energy planlagt udbygninger og projekter for i alt 900 mia. norske kroner de næste 10 år. Hvis erfaringerne fra tidligere er retningsvisende for fremtiden, vil det medføre overskridelser på 117 mia. norske kroner.

Norske investeringer i olie og gas taber fart i 2013 

"Det er vores opfattelse, at norske projekter hverken er bedre eller dårligere end internationale. Problemerne er globale, ikke nationale. Det er en kendsgerning, at projekterne bliver mere og mere komplekse. Se bare på Staoils planer i Tanzania. Der har de et betydeligt gasfelt, som kan udbygges, men udfordringen er en en total mangel på infrastruktur. Det gør planlægning og udbygning langt mere udfordrende end på norsk sokkel," siger John Downie.

Han mener, at olieselskaber og leverandører taler alt for lidt sammen

Norge vil stramme oliebranchens skatteregler 

Rambøll åbner kontor i det nordlige Norge 

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også