ShippingWatch

Norske olieselskaber sender store opgaver ud af landet

Kontrakterne til udenlandske leverandører har efterhånden en bruttoværdi på over 35 mia. norske kroner, og det bekymrer en række norske konkurrenter.

Foto: Harald Pettersen/Statoil

Norske olieselskaber sender i stigende grad kæmpekontrakter ud af Norge og til lande som Korea, Singapore, Holland og Spanien.

Kontrakterne til udenlandske leverandører har efterhånden en bruttoværdi på over 35 mia. norske kroner, og det bekymrer en række norske konkurrenter. Senest er erhvervsmanden Kjell Inge Røkke, der kontrollerer selskaber som Aker,  Kvaerner og Det norske oljeselskap, gået ind i diskussionen, hvor flere stiller spørgsmål ved, om asiatiske leverandører kan leve op til de kvalitetskrav, der stilles på norsk sokkel.

Aker ASA blev fravalgt som leverandør af dækket til en platform, Ivar Aasen, til fordel for SMOE i Singapore.

"Styreudvalget anbefalede Kvaerner og støttede adminstrationens forslag om at tildele kontrakten til Kvaerner. Ivar Aasen-licensen valgte alligevel at at rejse til Østen. Jeg føler mig sikker på, at at udbygningen af  Ivar Aasen bliver dyrere end budgetteret, og at produktionen af den første olie sker senere end planlagt. Egentlig burde jeg holde min mund, men det gør jeg ikke," skriver Røkke i årsrapporten fra Aker ASA ifølge offshore.no.

Norske investeringer i olie og gas taber fart i 2013 

I det hele taget er valget af udenlandske leverandører til norske storprojekter som Aasta Hansteen, Martin Linge, Ivar Aasen og Gina Krog blevet dårligt modtaget af de norske konkurrenter.

Røkke frygter, at forsinkelser på Ivar Aasen vil brede sig til et andet og langt større projekt, Johan Sverdrup:

"En senere opstart på Ivar Aasen vil få betydelige konsekvenser for finansieringen af Johan Sverdrup," advarer Røkke.

Oliefirmaer lokker med lønfest i Nordsøen 

Norsk megafelt med Maersk Oil breder sig 

 

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs