"Regeringen bremser Det Blå Danmark"

Regeringens planer om en ekstra beskatning af offshoresektoren kører visionerne for Det Blå Danmark ud på et sidespor og forringer operatørernes globale konkurrenceevne, skriver Tom L. Nielsen, der er direktør for Esbjerg Erhvervsudvikling i et læserbrev i Børsen.
Foto: Øyvind Hagen/Statoil
Foto: Øyvind Hagen/Statoil

Visionerne for Det Blå Danmark ryger af sporet med regeringens planer om en ny beskatning af offshore-sektoren i Nordsøen. Det mener Tom L. Nielsen, der er direktør for Esbjerg Erhvervsudvikling.

"Offshore er ellers udset som en vigtig vækstmotor - også i regeringens plan for Det Blå Danmark. Olie- og gasselskaberne står klar til at investere omkring 16 mia. kr. i nye olie- og gasfelter i den danske del af Nordsøen, og det vil alene betyde 3.000 arbejdspladser årligt frem mod 2020," skriver han i et læserbrev i Børsen.

Men med planerne risikerer Danmark at gå glip af både vækst og arbejdspladser. Planerne kommer ifølge Tom L. Nielsen også til at spille ind på andre visioner for erhvervet - særligt vækstpotentialet for maritime aktiviteter, der er relateret til offshore.

"Den globale konkurrence er benhård, og offshore-industrien er af natur meget international. Investeringerne er enorme og risikoen stor. Så den mindste forskydning i konkurrencebilledet flytter mange milliarder og flere tusinde job," skriver han og påpeger, at flere operatører allerede nu har meddelt, at de vil nedtrappe investeringer i Danmark.

Tom L. Nielsen henviser i læserbrevet til regeringens udmeldinger om Det Blå Danmark, og hvor vigtigt det er, at danske og udenlandske aktører føler sig velkomne.

"Og det gør man ikke ved at sætte offshore-sektoren i en særlig skattekategori. (...) Vi har kun otte aktive olie- og gasselskaber i Danmark mod 60 i Norge. Den forskel kan ikke kun forklares med tilfældigheder og geologiske forhold. Derfor skal vi sikre en konkurrencedygtig sektor, så olie- og gasselskaberne fortsat investerer i Danmark. Alt andet vil være en katastrofe."

Dong er ikke skræmt af ny olieskat

Avis: Oliemilliarder bliver svære at finde i Nordsøen

Holger K: Mærsk-aftale kan ikke genforhandles 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også