
Indbyggerne i det sydamerikanske land Venezuela skal til valgurnerne om godt en måned. Og den politiske situation kan få betydning for oliepriserne på både kort og lang sigt, vurderer olieanalytiker i finanskoncernen Nordea, Thina Margrethe Saltvedt.
"Ved en omlægning af oliesektoren, økonomien og investeringerne kan Venezuela på lang sigt vokse til at blive en vigtig brik i verdens oliemarked, som igen kan bidrage til at dæmpe det kraftige prispres, som vi har set de senere år. På kort sigt vil valget være i fokus. Øget politisk uro kan give et løft i olieprisen," skriver Thina Margrethe Saltvedt i en kommentar.
Venezuela har ifølge olieanalytikeren verdens største påviste oliereserver. Olieproduktionen og eksporten har dog været faldende, siden Chavez kom til magten, fortæller Thina Margrethe Saltvedt. Chavez har nydt af stigende oliepriser til finansiering af et højt offentligt forbrug, billige kreditter, lave benzinpriser og salg af olie til nabolandene til langt under markedsprisen.
Den politiske situation spiller ind
Det har alt sammen tæret på økonomien. Hvis der opstår politisk uro ved valget af en ny præsident, eller et nyt regime må skære i Venezuelas enorme pengeforbrug, hvor længe vil stabiliteten så holde, spørger Nordeas olieanalytiker.
For nylig måtte den karismatiske og kontroversielle Hugo Chavez opgive kampen mod en kræftsygdom, og dagen efter den storstilede begravelsesceremoni besluttede landets valgkommission, at befolkningen skal afgive deres stemmer den 14. april. Hugo Chavez' arvtager, Nicolas Maduro, skal her kæmpe mod oppositionslederen, Henrique Capriles, der i oktober tabte kampen om præsidentposten til Hugo Chavez.
Med hensyn til USA's stigende produktion af skiferolie, vurderer Thina Margrethe Saltvedt, at olieprisen ville havde været betydeligt højere nu, hvis ikke den amerikanske olieproduktion var øget så kraftigt.
Endelig noterer hun sig, at risikopræmien i olieprisen knyttet til Irans atomprogram er forsvundet for en stund, nu da Iran og FN's sikkerhedsråd har genoptaget forhandlingerne. Bliver parterne enige, hvilket ifølge Nordea vil være en overraskelse, kunne det frigøre olie fra Iran og give et kortsigtet olieprisfald.