Corydon åbner for delsalg af Dong Energy

Når finansminister Bjarne Corydon (S) skal stramme kravene til statens selskaber, er Dong Energys olieforretning ikke fredet, skriver Børsen.
Foto: Mik Eskestad
Foto: Mik Eskestad

Det kan komme til at ramme Dong Energys olie- og gasforretning, når finansminister Bjarne Corydon (S) skal præsentere en mere stram strategi for statens ejerskab af selskaber, skriver Børsen.

Staten skal sikres ejerskab af de dele af statsselskaberne, som er strategisk vigtige for Danmark. De mere kommercielle dele af forretningen, der ikke i særlig høj grad er nødvendige for nationen, skal sandsynligvis skilles fra efter norsk forbillede.

Derfor vil det være oplagt at finde inspiration i fra den norske delprivatisering af det delvist statsejede Shell. Et forløb, der blev sat i gang for 13 år siden og betød, at den norske stat solgte ud af olie- og gasdelen hos virksomheden.

Frasalg vil bringe aktivitet til

Bjarne Corydon vil ikke principielt afvise, at der i Dong Energy ligger lignende muligheder.

"Man kan hverken analytisk eller ideologisk afvise dette. Ikke for mig," siger han til Børsen.

"Men man kan omvendt heller ikke sige, at problemerne med de statsejede selskaber løses ved en omfattende privatisering," understreger Bjarne Corydon.

Morten Mønster, der er olieekspert hos rådgivningsselskabet Deloitte i Oslo, er positiv over den politiske åbning:

"Det er meget positivt. Man kunne udskille Dong E&P og børsnotere det. Staten kan så beholde 67 pct. efter norsk forbillede, så man har fuld kontrol, men det vil lukke nye aktører ind, som ville sikre fornyet aktivitet i den danske del af Nordsøen," siger han til Børsen.

Avis: Dong parat til at ofre A2Sea  

Ingen alvorlig kritik af Dong-toppen

Dong lider under flere års vokseværk 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også