Welltec-direktør: Man kan da kun være stolt

Manden bag krise-knuseren Welltec, der gennem de sidste fem år har leveret imponerende vækstrater, kan ikke lade være med at være stolt af den virksomhed, der er udsprunget af en skitse, han lavede til et eksamensprojekt i 1980'erne, fortæller han til ShippingWatch.
Foto: Copyright Welltec®
Foto: Copyright Welltec®

"Man kan da kun være stolt over, at ens barn klarer sig godt. Ellers skulle man da være et skarn," siger Jørgen Hallundbæk med et smil.

Den fåmælte adm. direktør og grundlægger af Welltec vil 1. marts 2014 fejre kunne fejre tyve-års fødselsdag for selskabet, han har brugt hele sit voksne liv på at etablere. En idé, der blev født under et eksamensprojekt på Danmarks Tekniske Universitet, er blevet til en milliardforretning for grundlæggeren Jørgen Hallundbæk og en arbejdsplads for de knap 1.000 ansatte.

Selskabet klarer sig på trods af krisen godt, og Welltec har over de seneste fem år gennemsnitligt øget omsætningen med 58 pct. om året, og kunne i forbindelse med tredjekvartalsregnskabet opjustere omsætningsforventningerne til helåret 2012.

Welltec efter fem års aktivitets-boom: Hvor er krisen? 

Samme kerne

Jørgen Hallundbæk stammer fra Tølløse i Nordvestsjælland, hvor han tog sin studentereksamen. Som 23-årig studerende på DTU fik han ideen, der kom til at ligge til grund for Welltec, der laver robotter til oliebrønde, der via et væld af opgaver kan øge indvindingsgraden af olie på en markant billigere måde end konventionelle metoder.

"Det er den samme kerne i dag, som det var, da jeg lavede den første skitse. Det handler om at optimere olieboringer i stedet for at bore flere nye. Det skal være sikkert for miljøet, vi skal have godt arbejdsmiljø, og så skal det selvfølgelig også være omkostningseffektivt," siger Jørgen Hallundbæk.

Når man taler med Jørgen Hallundbæk bliver det hurtigt tydeligt, at han har den akademiske baggrund. En forklaring af eksempelvis virksomhedens begyndelse kan forgrene sig i tekniske, politiske og til tider næsten filosofiske retninger, inden han fanger sig selv og siger "men med hensyn til det, du spurgte om..."

Han har mange holdninger og tanker, der hører med til forklaringer, og der er ikke nogen detaljer omkring hverken virksomheden i dag eller eksamenprojektet for over tyve år siden, som han ikke lige kan huske eller må samle tankerne for at beskrive.

Men det bliver også tydeligt, at man taler med en iværksætter, der hele sit voksenliv har arbejdet for at fremme én eneste virksomhed.

"Jeg har aldrig haft et job i mit liv. Måske nogle sommerferiejob og den slags, men jeg har aldrig rigtig været andet professionelt end direktør i Welltec. Men jeg havde egentlig også altid forestillet mig, at jeg skulle være selvstændig," siger Jørgen Hallundbæk.

Foto: Copyright Welltec®
Foto: Copyright Welltec®

Uddelegering

Han bruger i dag det meste af sin tid ude i verden, hvor han er med til at opdyrke selskabets markeder og det livsvigtige forhold til kunderne. I takt med  at selskabet er vokset, har han måtte acceptere, at han skal uddelegere mere og mere af arbejdet, og mens han viser rundt i Welltecs produktionsafdeling siger han pludselig "der plejer den maskine da ikke at stå. De har flyttet den uden at spørge mig," og griner.

Lidt senere da en ansat bemærker, at det var lang tid siden, han sidst har set Jørgen Hallundbæk i produktionen, forklarer han, at "jeg jo plejede at være her hele tiden i tidernes morgen."

Det går ham egentlig ikke på, at han ikke har fingrene i alle detaljerne i virksomheden længere, men det har krævet tilvænning.

"Det kommer med alderen," siger den 50-årige direktør og tilføjer efter et øjeblik, da det går op for ham, at ikke alle kan kigge tilbage på at have skabt en milliardvirksomhed, "for nogen."

Welltec efter fem års aktivitets-boom: Hvor er krisen? 

Sikkerhedsfirma: Stabil forretning på under et år 

Krise-knuser: Der er ikke mange ting der går os imod nu 

De danske "krise-knusere" er hårdtarbejdende nicheselskaber  

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også