ShippingWatch

Oliemilliarder deler danskerne i to lejre

Danskerne er delt i to lejre, når det gælder Nordsø-beskatningen. Mærsk er årsagen til, at der føres blokkrig, lyder forklaringen. Det lurende slagsmål om oliemilliarderne i Nordsøen ligner ren blokpolitik.

Foto: Carsten Ingemann

En meningsmåling, som Rambøll/Analyse Danmark har udført for Morgenavisen Jyllands-Posten, viser, at et flertal af vælgerne i partier til venstre i folketingssalen er klar til at øge beskatningen af oliemilliarderne. Vælgerne bag partierne i højre side af salen siger derimod nej til at pille ved den aftale, som staten indgik i 2003 med Mærsk i spidsen for Dansk Undergrunds Consortium (DUC). At spørgsmålet om en øget beskatning af DUC-selskaberne giver anledning til en politisk stillingskrig, kommer ikke bag på Thomas Færgeman, direktør i den grønne tænketank Concito, der indtil oktober sidste år havde klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) som formand.

»Netop beskatningen af Nordsøen er politisk betændt, fordi spørgsmålet i høj grad får folk til at trække tråde til A.P. Møller - Mærsk, der opfattes som kronjuvelen i dansk erhvervsliv. Dermed er kursen nærmest lagt fast for de borgerlige partier,« siger Thomas Færgeman.

Læs hele artiklen

Få 14 dages fri adgang.

Det kræver intet kreditkort, og du vil ikke overgå til et betalt abonnement efterfølgende.

  • Adgang til alle låste artikler
  • Modtag vores daglige nyhedsbreve
  • Fuld adgang til vores app
Der skete en fejl. Prøv venligst igen senere

Få fuld adgang til dig og dine kollegaer.

Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Maersk og 22 andre rederier fik bøder af Sydkoreas konkurrencemyndighed, tank- og tørlastrederiet Norden vil stadig købe ”sorte” skibe, og Hafnia kan få svært ved at finansiere skibskøb fra konkurrent.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs