ShippingWatch

Maersk Oil: Milliardfordeling i Sverdrupfelt tager tid

Fastlæggelse af udviklingsarbejdet for det norske Johan Sverdrupfelt tager tid, og ejerskabsfordelingen er ikke på plads endnu. Det er meldingen fra Maersk Oil.

Foto: Maersk Oil

Udviklingsarbejdet for et oliefelt i Johan Sverdrup-størrelsen tager tid. Feltet strækker sig over anslået 150 kvadratkilometer og dækker dermed to norske offshore-licenser. A.P. Møller - Mærsks oliedivision, Maersk Oil, sidder på 20 pct. af den ene, og det er endnu ikke besluttet, hvordan ejerskabsfordelingen af det samlede felt skal være. Det kan godt gå hen og tage et stykke tid.

Den enorme offshore olieopdagelse anslås at være den største i Norge siden 1980'erne, og Maersk Oil og partnerne - blandt andre Statoil og svenske Lundin Petroleum - regner med at hive mellem 1,7 og 3,3 milliarder tønder olie op svarende til en markedsværdi i dagens oliepris på mellem 1090 og 2110 mia. kr.

Feltet ventes først at være i produktion i 2018. Det er dermed omkring otte år efter, at feltet blev opdaget som havende et "væsentligt" potentiale. Inden da

skal der indsendes en omfattende og endelig feltudviklingsplan til de norske myndigheder, og den ventes at være klar inden slutningen af 2014. Fordelingen af ejerskabet bliver måske først afgjort kort før det, siger Maersk Oil.

"Du kan ikke indsende en feltudviklingsplan uden at blive enige om fordelingen. Selskaberne forventer at sende planerne ind i fjerde kvartal af 2014, så de har indtil da til at blive enige om fordelingen. Lige nu er det vigtigste dog at fortsætte med vurderingsboringerne for at lære mere om feltet og samle de nødvendige data, før vi kan fordele feltet," lyder det i en udtalelse fra Maersk Oil til Ritzau Finans.

Inden feltudviklingsplanen ligger klar, venter selskaberne at færdiggøre en såkaldt "concept selection" plan. Den skal være færdig i tredje kvartal af 2013 ifølge Lundin Petroleums halvårsregnskab onsdag.

Næste opdatering ventes dog allerede i første kvartal af 2013, hvor Lundin regner med at kunne fortælle seneste nyt om feltets estimerede størrelse. De tal var ellers tidligere ventet inden udgangen af 2012.

Sidste uge annoncerede Lundin Petroleum, at der var påbegyndt en femte prøveboring i licensfeltet PL501, hvor Maersk Oil er partner. To yderligere skal bores inden nytår, mens Statoil vil bore tre flere i det andet felt, PL265.

Opdagelserne gik i øvrigt før under navnene Avaldsnes og Aldous Major South, men blev omdøbt til Johan Sverdrup, da selskaberne fandt ud af, at der var tale om ét stort oliefelt.

RITZAU FINANS

Plan for kæmpe norsk oliefelt klar næste år

Første olie fra norsk gigantfelt ventet i 2018

Lundin: Vurderingsbrønd for Johan Sverdrup/Maersk indfrier estimater 

Mere fra ShippingWatch

Esvagt byder sig til i Taiwan

Det danske rederi har udset sig en mulig lokal partner i Taiwan, hvor selskabet gør sig store forventninger til havvindmarkedet. Lykkes Esvagts planer, kan selskabet være klar til at servicere havvindparker i Fjernøsten om få år.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs