ShippingWatch

Staten på aktiv olie- og gasjagt i Nordsøen

Efter Nordsøfondens indtræden i Dansk Undergrunds Consortium, DUC, får staten direkte indflydelse på indvinding af olie og gas fra Nordsøen. Det skal bruges til at fremme nye projekter, skriver Ingeniøren.

Foto: LARS KRABBE

Efter 50 år som ’check-modtager’ er statens olie- og gasselskab Nordsøfonden indtrådt som aktionær og dermed en rolle som aktiv spiller i Dansk Undergrunds Consortium, DUC, der ejer licenserne i Nordsøen.
»Vi skal markere, at vi i dag er Danmarks tredje største olie- og gasselskab. Det er en stor dag,« siger Peter Helmer Steen, der er administrerende direktør for Nordsøfonden, til Ingeniøren.dk.

Siden eneretsbevillingen blev givet til A.P. Møller Gruppen den 8. juli i 1962 har staten ikke haft direkte indflydelse på produktionen i Nordsøen for ikke at tale om de installationer, der ligger cirka et par hundrede kilometer fra den jyske vestkyst.
Aftalen udløb søndag, og som en del af forlængelsen på 30 år, der blev vedtaget i 2003 bliver Nordsøfonden fra i dag mandag medejer af licenserne. Det sker med de sædvanlige 20 procent, som på de øvrige 19 licenser, Nordsøfonden er med i, og det skal bruges aktivt, lyder det fra Peter Helmer Steen.

»Vi vil først og fremmest bruge vores indflydelse til at iværksætte nye projekter, som kan øge indvindingen af olie og gas fra Nordsøen. Vi har masser af indsigt og erfaring, som vi mener, vi kan bidrage med,« siger Peter Helmer Steen.
Han peger på øget indvinding fra eksisterende felter med forbedrede vandinjiceringsteknologier som et af områder. Dertil ser han gerne øget efterforskning fra ældre og dybere liggende lag fra juraalder. Det er blandt andet her, man finder de komplicerede HPHT-felter, som Hejre og Svane (Dong Energy) samt Maja, hvor Maersk Oil inden 2014 vil lave en efterforskningsboring.

»Der er rigtig gode muligheder i de nye lagserier for at finde olie og især gas, der kan bidrage til øget indvinding og produktion fra næste generation af felter i den danske del af Nordsøen,« forklarer Peter Helmer Steen.
Blandt de initiativer, som Nordsøfonden har været med til at starte, og som han mener, vil kunne komme DUC til gode, er et projekt, der kaldes Joint Chalk Research programme. Her vil danske og norske myndigheder sammen med olieselskaberne løbende vil samle forskningsmidler, der kan hjælpe til at løfte indvindsgraden i de danske kalkfelter fra 25-30 procent.

Allerede abonnent? Log ind.

Læs hele artiklen

Få adgang i 14 dage for 0 kr.
Det kræver intet kreditkort, og du vil ikke overgå til et betalt abonnement efterfølgende.

  • Adgang til alle låste artikler
  • Modtag vores daglige nyhedsbreve
  • Fuld adgang til vores app
Der skete en fejl. Prøv venligst igen senere

Få fuld adgang til dig og dine kollegaer.

Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs