Lloyds advarer mod risikabelt arktisk olieeventyr

Høje oliepriser og smeltende pol-is får olieselskaberne til at stævne mod nord. Men de har svært ved at forsikre sig mod risikoen.
Foto: JONATHAN HAYWARD
Foto: JONATHAN HAYWARD

Risikoen ved at udvinde kulbrinter i Arktis er så høj, at olieselskaberne har svært ved at forsikre sig mod den. Det skriver Ingeniøren.

Arktis rummer, ifølge forsikringsspecialisten Lloyds 30 procent af verdens naturgasreserver og 13 procent af oliereserverne. Det får olieselskaber til at investere formuer i efterforskning af ressourcerne, som med afsmeltningen af pol-isen er blevet lettere tilgængelig. Det skotske olieselskab Cairn Energy har alene investeret 5,5 milliarder kroner i en hidtil forgæves kulbrintejagt ud for Vestgrønland, hvor også Maersk Oil, Exxon, Chevron og Shell har rettigheder.

Kæmpe investeringer

Et bud fra Lloyds er, at olieselskaberne i de kommende ti år vil investere 100 milliarder dollar i arktisk farvand, dog hovedsagelig i Barentshavet og ud for den nordlige del af Alaska.
Men samtidig advarer Lloyds i en ny rapport, hvis formål er at vække debat om problemstillingen i Arktis, olieselskaberne mod det risikable arktiske olieeventyr. Richard Ward, administrerende direktør i Lloyds, rådede på et møde i Oslo torsdag selskaberne til at vente og tænke konsekvenserne godt igennem.

»Den høje oliepris gør det særligt interessant at udvinde kulbrinter, og der har aldrig været så stor interesse. Men vi bliver nødt til at se på både den økonomiske og miljømæssige værdi. Spørgsmålet er, om disse to værdier kan finde en balance, og om risikostyringen er god nok til arktiske forhold,« siger Richard Ward til Teknisk Ukeblad.

Lloyds vil ikke selv forsikre selskaber, der er aktive i Arktis, og Ward tvivler på, at særligt mange vil, skriver Ingeniøren.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også