ShippingWatch

Offshore: Kan Skotland overhale England?

Olie, vind og whisky kan gøre Skotland rigere end England, siger landets førsteminister.

Foto: Harald Pettersen/Statoil

Olien i Nordsøen kan sammen med Skotlands havvindmølleindustri og eksporten af whisky gøre Skotland til OECD's sjette rigeste nation langt over resten af Storbritannien på 15. pladsen.

Det mener i hvert fald Skotlands førsteminister, Alex Salmond fra nationalistpartiet (SNP), der forud for den kommende afstemning om Skotlands selvstændighed i 2014 gør sit for at overbevise befolkningen i landet om, at en løsrivelse fra resten af Storbritannien netop er en god idé.

Men mens whiskyen og havvindmøllerne skvulper derudad, så er det en helt anden historie med olien.

Skotlands olie?

Ifølge theguardian.co.uk har SNP siden 1974 under sloganet "Det er Skotlands olie" argumenteret for, at Skotland har krav på 90 pct. af Nordsøens sorte guld.

Siden starten af 70'erne har SNP ment, at forskellige regeringer i Westminster har forhindret, at rigdommen forbundet med de store oliefelter kom skotterne til gode.

SNP argumenterer for, at hvis landegrænsen mellem Skotland og England forlænges mod øst ud i havet, så vil det give Skotland kontrol over næsten alle olie- og gasfelterne i Nordsøen.

En opdeling, som altså vil gøre Skotland betydeligt rigere end England og en god grund til at stemme for uaghængighed, mener SNP.

Banen er kridtet op

Den skotske regering vurderer, at indtjeningerne fra Nordsøen over de næste fem år vil give et overskud på omkring 54 mia. pund (480 mia. kr.).

De penge vil resten af Storbritannien naturligvis ikke af med.

Så mens den skotske regering arbejder videre med at få styr på argumenterne, som skal understøtte landets krav på de 90 pct., så foregår det samme arbejde i England.

Ville et uafhængigt Skotland, der i tilfælde af uafhængighed ville være en af EU's mindste medlemsstater, være i stand til at måle sig med Storbritannien, når det kommer til politisk indflydelse og magt i Bruxelles, spørger theguardian.co.uk blandt andet.

Den skotske regering planlægger at afholde uafhængighedsvalg til efteråret 2014.

Mere fra ShippingWatch

To flydende gasterminaler rykker til Europa

Europa kan se frem til at modtage to flydende terminaler til import af LNG i de kommende måneder for at erstatte gas fra Rusland. Blandt andet vil Golar LNG omdanne et LNG-tankskib til en terminal.

Læs også

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs