ShippingWatch

Moody's: Oliemarkedet savner 500 mia dollar for at sikre udbud

Boreselskaber skal ifølge Moody's hæve budgettet med 54 pct. eller mere end 500 mia. dollar, hvis manglende olie- og gasudbud skal afværges i de kommende år.

Foto: Mark J. Terrill/AP/Ritzau Scanpix

Boreselskaber skal hæve budgettet med 54 pct. eller mere end 500 mia. dollar, hvis manglende olie- og gasudbud skal afværges i de kommende år.

Det vurderer Moody's, skriver Bloomberg News.

Aktiviteten blandt olie- og gasborere er ikke fulgt med de øvrige prisstigninger på energimarkedet, lyder kritikken fra kreditvurderingsselskabet Moody's.

For mens olie- og gaspriserne er steget med mere end henholdsvis 50 pct. og 130 pct. i år, er antallet af boringer blot steget med 8 pct., fremgår af Moody's rapport.

Med den beskedne stigning i aktiviteten vil det ikke være nok til at imødekomme efterspørgslen i 2022, vurderer analytiker Sajjad Alam.

Det er fraregnet eventuelle nye kriser og udfordringer, der kan ramme, samtidig med at der arbejdes på at samle sammen til olie- og gaslagrene.

"Industrien er nødt til at forbruge markant mere - særligt hvis olie- og gasefterspørgslen fortsætter med at stige frem mod 2025," fremgår af analysen.

Olie- og gasselskaber ventes ifølge Moody's at bruge 352 mia. dollar på boreaktiviteter og lignende i år. Hvis industriselskaberne formår at skrabe de 542 mia. dollar, som Moody's anbefaler, vil det være det højeste siden 2015.

Siden årsskiftet er spotprisen på nordsøolien Brent steget til 80,97 dollar fra 51,70 dollar, mens den amerikanske WTI-olie er steget til 76,94 dollar fra 48,18 dollar.

Endnu vildere er prisudviklingen for futures på naturgas, der siden årsskiftet er steget med over 130 pct. til 5,83 dollar.

Bankerne trækker sig mere og mere fra drilling og olie: "Det er en bekymring" 

Nordmænd køber borerig for under 1 pct af original værdi  

Mere fra ShippingWatch

Bank vurderer at Esvagt er tæt på syv mia kr værd efter ejerskifte

Ifølge DNB Markets har Esvagt en anslået værdi på næsten syv mia. kr., efter at 3i Infrastructure midt i en salgsproces valgte at købe resten af offshore- og vindrederiet. "Vi blev overraskede, men positivt overraskede," siger Peter Lytzen, CEO i Esvagt til ShippingWatch.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs