ShippingWatch

Domstol beordrer Shell til at nedbringe CO2-udslip markant

Shell skal nedbringe sine udledninger af drivhusgasser med 45 pct. inden udgangen af dette årti. Kravet fra hollandsk domstol er markant højere end det mål, Shell selv har sat for 2030. Selskabet venter at anke afgørelsen. Opdateret.

Foto: Ben Stansall/AFP/Ritzau Scanpix

Oliegiganten Shell skal nedbringe sine udledninger af drivhusgasser med 45 pct. i forhold til niveauet sidste år. Det skal ske inden udgangen af dette årti.

Det har en domstol i den hollandske hovedstad, Haag, besluttet onsdag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Kravet om 45 procents reduktion i udledningerne er markant højere end de 20 pct., Shell selv har sat sig som mål for 2030 sammenlignet med udledningerne i 2016.

Sagen blev ført i Holland, fordi Shell har hovedkvarter her.

17.000 hollandske borgere og syv miljø- og menneskeretsorganisationer lagde i april 2019 sag an mod Shell. Kravet lød, at olieselskabet skal leve op til hollandsk lovgivning og bidrage til at nå de klimamål, der er fast i Parisaftalen.

Sagsøgerne mener, at Shell krænker deres grundlæggende rettigheder, når det fortsætter med at investere i fossile brændstoffer.

"Det her er en banebrydende retssag. Det er første gang, der er nogen der er gået rettens vej for at få en virksomhed til at bidrage til de mål, der er fremsat i Paris-aftalen," siger Oliver de Mylius, klimakoordinator i Mellemfolkeligt Samvirke.

Afgørelsen fra den hollandske domstol kan bane vej for lignende retssager mod andre energiselskaber rundt om i verden.

"Det kan få stor betydning for klimakampen, hvis vi får rettens ord for, at de store virksomheder, som bidrager massivt til CO2-udledning, også har et ansvar," udtalte Oliver de Mylius i en pressemeddelelse, inden domstolens afgørelse kom.

Mellemfolkeligt Samvirke er en del af den internationale føderation ActionAid, der er en af de syv organisationer, der fører sagen. Blandt de andre er Friends of the Earth og Greenpeace.

Lederen af ActionAids globale klimaprogram, Harjeet Singh, er ikke i tvivl om den store betydning, som sagen mod Shell kan få.

"Shell har i mere end 50 år være klar over, at jagten på olie og gas forårsager klimaforandringer. Men selv om de udtrykt opbakning til Parisaftalen, har de planer om at udvide deres investeringer i og produktion af olie og gas. Det er uforeneligt med de globale klimamål," siger Harjeet Singh.

Sagens omkostninger er dækket af borgere, som har bidraget med donationer på i alt mere end 300.000 euro (over 2,2 millioner kroner).

Shell venter at anke

I en kommentar skriver Shell onsdag, at selskabet venter at anke afgørelsen.

"Det er nødvendigt med presserende handling på klimaforandringerne, hvorfor vi har fremskyndet vores bestræbelser på at blive et energiselskab med netto nul-emissioner inden 2050 i takt med samfundet med kortsigtede mål for at spore vores fremskridt," lyder det i kommentaren.

(Artiklen er opdateret 27/05-2021 kl. 06:55 med kommentar fra Shell.)

Shell får underskud på en halv milliard kr før dansk exit

Store olieselskaber i vanskelig balancegang trods lovende opsving 

Mere fra ShippingWatch

Höegh Autoliners går med i klimakoalition

Det norske bilrederi Höegh Autoliners indtræder i klima-alliancen First Movers Coalition, der også tæller Maersk, som ”frontløbere på bæredygtighedsområdet i deres sektor”.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs