ShippingWatch

Efterspørgslen efter olie kan være på vej mod rekordniveau

Olieefterspørgslen kan nå nye rekorder næste år, men oliebranchen kan forblive i underskud, vurderer analytiker.

Foto: Colourbox

Olieefterspørgslen er på vej mod nye rekorder i 2022, og på nuværende tidspunkt har Organisationen af Olieeksporterende Lande og dets allierede, OPEC+, tilstrækkelig med kapacitet til at bremse en prisstigning på over 70 dollar - men det gælder næppe på længere sigt.

Det vurderer Jyske Bank og oliestrateg Jan Bylov i en kommentar.

"På kortere sigt har OPEC+ alliancen rigelig ledig kapacitet til at indfri efterspørgslen, og vi forventer, at alliancen proaktivt øger produktionen, hvis Brent-olieprisen overstiger 70 dollar," skriver han.

På længere sigt er situationen dog mindre fortrøstningsfuld ifølge Jan Bylov. Det skyldes, at bankens femårige prognose for efterspørgselsvæksten viser, at oliebalancen forbliver i underskud selv med fuld produktion i OPEC+, USA’s skiferolieindustri og med Iran fuldt tilbage som eksportør.

"Paradoksalt er det den globale klimaomstilling, som bremser investeringer i ny olieproduktion for at tilfredsstille efterspørgslen," skriver Jan Bylov.

Jyske Bank forventer, og ser det som nødvendigt, at Iran returnerer til oliemarkedet som eksportør til verden.

"USA og Iran har indtil august til at få en aftale i hus og betydelig uro vil præge Mellemøsten indtil da," skriver Jan Bylov, der venter, at en aftale kommer i hus.

Jyske Bank venter, at prisen for en tønde brent-olie vil svinge kraftigt mellem 65-75 dollar indtil august, mens den overordnet set vil ligge nær 70 dollar ind i 2022.

Mandag morgen koster en tønde Brent-olie 68,87 dollar.

Semco skal stå for igangsætning af Tyra-feltet

Nordsøfonden spår dansk olieår på nulpunktet 

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Uenighederne sejrede, da IMO's miljøkomité forsøgte at skabe konsensus om nye klimaindsatser inden for skibsfarten. Maersk er frustreret. En stort tænkt, men kritiseret metanolfabrik i USA med Hafnia som medinvestor smuldrer. Springer konkurrenterne på Maersks Tradelens blockchain-projekt, der nu rulles ud i Kina?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs