Nordiske shippingdynastier deler skæbne i stor olienedtur

Lige så meget som de nordiske shippingfamilier nød godt af olieprisens optur, lige så mange milliarder har kendte navne som Mærsk og Fredriksen tabt på den dybe krise i drillingsektoren. Alene i Maersk Drilling er markedsværdien faldet med 18 mia. kr.

Foto: Tycho Gregers/Ints Kalnins/Reuters/Ritzau Scanpix

Danmark og Norges største og mest indflydelsesrige shipping-familier deler skæbne, når det gælder den gevinst, de historisk har hentet hjem på olien og den nedtur, tab i markedsværdi og millard-afskrivninger på aktiver, de nu må foretage.

De to mest prominente maritime dynastier i Norden er den danske Mærsk-familie og den norsk-cypriotiske familie Fredriksen, som med tunge ejerskaber i drillingsektoren må konstatere, at der sjældent kommer medgang uden modgang.

Og de to profilerede familier er langt fra de eneste, der enten har troet på et comeback for olieprisen eller har måttet erkende, at det er for sent at komme af med aktiverne, fordi de ikke kan sælge dem til en ordentlig pris.

Man kan også nævne John Fredriksens tidligere højre hånd Tor Olav Trøims "opportunistiske" vej tilbage i sektoren, Helene Odfjell eller Fredrik Mohn.

De er alle en del af en industri, der har set store værdier forsvinde over de seneste år, og i øvrigt alle blandt de norske milliardærer, der har set formuen tabe mest værdi i 2020, som Finansavisen beskrev i går.

De gode dage ligger efterhånden tilbage til 2014, hvor en tønde nordsøolie lå i over 100 dollar, og der for alvor var store gevinster i at bore efter sort energi.

I dag står olien i 41 dollar efter at have været sendt længere ned i et 2020 præget af coronakrise og olieprisfald. Det simultant med, at grøn energi og havvind omvendt tager dagsordenen, når det kommer til at investere offshore i fremtiden.

Markedsværdi faldet med 18 mia. kr

Mærsk-familien med årtiers historie inden for containerskibsfart og olieproduktion sidder i dag tungt på indflydelsen i Maersk Drilling. Og det efter at man i lang tid forsøgte at sælge selskabet uden held.

Boreselskabet blev sidste år skilt ud og børsnoteret i København som led i Maersks store transformation og satset på transport og logistik.

Drilling fortsatte dog sit tætte bånd til Maersk, da de to største aktionærer er det familiekontrollerede A.P. Møller Holding og A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Familiefond med henholdsvis 41,6 og 8,9 pct. af aktierne.

Desuden er Mærsk-arvingen Robert Mærsk Uggla selskabets næstformand.

4. april 2019 gik Maersk Drilling på børsen som kulminationen på udskillelsen fra A.P. Møller-Maersk. Siden dengang er selskabets markedsværdi faldet med 18 mia. kr. | Foto: Handout/Reuters/Ritzau Scanpix
4. april 2019 gik Maersk Drilling på børsen som kulminationen på udskillelsen fra A.P. Møller-Maersk. Siden dengang er selskabets markedsværdi faldet med 18 mia. kr. | Foto: Handout/Reuters/Ritzau Scanpix
 

Siden børsnoteringen af Maersk Drilling sidste forår har der ikke været meget at glæde sig over for Mærsk-familien og de øvrige aktionærer. Selskabet er i dag 5,6 mia. kr. værd på børsen, hvilket er omtrent 18 mia. kr. lavere end ved noteringen.

Maersk Drilling har også selv måttet tage bestik af det dårlige marked. Ved halvårsregnskabet blev det til en gedigen nedskrivning på 1,5 mia. dollar svarende til 10 mia. kr.

Selskabets samlede aktiver er nu sat til at være 3,9 mia. dollar værd mod 5,6 mia. dollar for et år siden og 12 mia. dollar tilbage i 2015 – dengang Drilling var en del af Maersk, og inden opgøret med olieforretningen blev kendt.

Hos Danske Bank ser aktieanalytiker Steffen Evjen, at børsnoteringen på den længere bane kan få Mærsk-familien til at lave en exit.

Det er dog ikke noget, der venter lige rundt om hjørnet, vurderer han.

"Det er nok meget svært at gøre på nuværende tidspunkt på grund af den lave interesse og svage priser."

ShippingWatch har forsøgt at få et interview med A.P. Møller Holding om ejerskabet af Maersk Drilling, men selskabet har ikke ønsket at medvirke.

Fredriksens Seadrill en x-faktor

I Norge har nedturen også været bemærkelsesværdig for flere kendte familier og rigmænd med stærke norske rødder.

Det gælder John Fredriksen - Norges rigeste - der har store aktieposter i industrien. Ikke mindst Seadrill, som står over for nye diskussioner med långiverne om en omfattende restrukturering.

Endnu en konkursbeskyttelse i USA kan være i spil, har formand Glen Ole Rødland tidligere gjort klart. Bliver det tilfældet, vil det være den anden såkaldte chapter 11 for Seadrill, der i sommeren 2018 landede en løsning den vej.

Glen Ole Rødland tog sidste efterår over som formand fra John Fredriksen. Dengang slog Fredriksen fast, at hans "tætte involvering og stærke støtte til Seadrill forbliver den samme."

Seadrill betegner Danske Banks Steffen Evjen som  "en af de tilbageværende x-faktorer" i dag. Restruktureringen gør det svært at sige, hvad der kommer til at ske på ejersiden.

"John Fredriksen kunne blive udvandet til 0 pct, så det er virkelig en black box på nuværende tidspunkt," siger han.

Trøims "opportunistiske" opkøb

Også Fredriksens tidligere højre hånd i Seadrill, Tor Olav Trøim, har mærket drilling-nedturen på tætteste hold.

Efter sit exit hos Seadrill i 2014 lagde Trøim to år efter kimen til, hvad der skulle blive til Borr Drilling, der i dag har en flåde på omkring 30 rigge medregnet nybygninger. Planen var simpel: Køb billige aktiver, så er der stor chancer for at komme med på opturen.

"Vi mener, timingen er god og betragter dette som en opportunistisk investering. I denne omgang har vi købt to rigge til det, vi mener, er gode priser. Kan vi gøre flere sådanne aftaler, er vi åbne for det," sagde Tor Olav Trøim i december 2016 til Finansavisen, da det på det tidspunkt var blevet til køb af de første rigge til selskabet, der siden blev fulgt op med flere opkøb.

Tor Olav Trøim etablerede Borr Drilling sammen med flere tidligere Seadrill-folk i 2016. | Foto: PR / Marine Money/Marine Money
Tor Olav Trøim etablerede Borr Drilling sammen med flere tidligere Seadrill-folk i 2016. | Foto: PR / Marine Money/Marine Money

Knap fire år senere er billedet et andet for Borr Drilling.

Selskabet tabte senest 110 mio. dollar i andet kvartal 2020 med store af- og nedskrivniniger, og Borr har i år været tvunget til at gå i dialog med sine långivere for at finde en løsning på sin gæld.

Trøim er i dag bestyrelsesmedlem i Borr Drilling, efter den tidligere Schlumberger-chef Paal Kibsgaard afløste ham på formandsposten sidste år. Olieserviceselskabet er selskabets største aktionær.

Fællesnævneren for rigselskaberne er massive kursfald på aktiemarkederne i år.

For Seadrill og Borr Drilling er aktierne foreløbig faldet med i omegnen af 90 pct. siden årets start. Men også det Helene Odfjell-dominerede Odfjell Drilling, der af flere anses for at stå bedre rustet til dagens marked, har set kursen dykke med 69 pct. i år.

Kursfaldene har også ramt den norske rigmand Frederik Mohn, der nu overvejer helt at sælge sine aktier i Transocean, hvor han i dag er den største enkeltaktionær efter salget af sit Songa Offshore i 2017 og en del af bestyrelsen, skrev Finansavisen for nylig.

Færre spillere og rigge

Den seneste nedtur får såvel analytikere som topchefer til at se langt efter en større oprydning med betydeligt færre borerigge og spillere i fremtiden. En konsolidering ventes dog først for alvor at blive sparket i gang, når de nuværende chapter 11-processer med Valaris, Noble Corp og Diamond Offshore Drilling er overstået.

Hos Danske Bank kom Steffen Evjen i sidste uge med en klar opfordring til prominente navne som Mærsk-familien, Helene Odfjell og John Fredriksen.

Slutspillet kan blive værre, hvis de ikke gør det.

Steffen Evjen, analytiker, Danske Bank

Maersk Drilling bør gå sammen med både Odfjell Drilling og Northern Ocean om at skabe en storspiller, konkluderede analytikeren i en rapport. En fusion vil skabe den med afstand største spiller på det vigtige norske marked, der vil stå bedre rustet over for konkurrenter.

I det scenarie vil Maersk-familien være største ejer med 40 pct. Helene Odfjell vil eje 14 pct. og John Fredriksen blot 1 pct. Dermed er det især de to sidstnævnte, der vil se deres kontrol blive væsentligt mindre i et sammenlagt selskab.

Ejerskabet står netop "som den største forhindring" i at det sker ifølge Evjen.

"Det er bestemt ikke det mest sandsynlige scenarie, men mærkeligere ting er sket. Der er bestemt lang vej i at komme derhen. Men slutspillet kan blive værre, hvis de ikke gør det," siger han.