ShippingWatch

Drilling risikerer ny udmattelseskrig: Topchef vil have banker til at rydde op

Drillingsektoren står over for en ny udmattelseskrig, hvis den restrukturering, som de største konkurrenter er i færd med, ikke fører til en robust nedskæring. ShippingWatch har interviewet Maersk Drillings adm. direktør, Jørn Madsen, om udsigterne for en udmarvet sektor.

Foto: PR/Maersk Drilling

Den globale drillingsektor kan stå over for en ny og udmattende priskrig, hvis de store drillingselskaber, der er igennem en akut redningsaktion for tiden, genopstår uden at flåden af rigge er skåret kraftigt ned.

I alt fald lyder vurderingen fra Maersk Drillings adm. direktør, Jørn Madsen, at drillingindustrien skal trække op imod fire ud af ti rigge helt ud af markedet, evt. for at hugge dem op, for ikke at gentage den priskrig, der har ført til et kollaps blandt de største selskaber.

Lige nu er det ikke mindst de store norske konkurrenter Seadrill og Borr Drilling, som Jørn Madsen henviser til, men også amerikanske Diamond Offshore måtte for nylig give op og indgive en Chapter 11 begæring for at have tid til at samle resterne op.

Jeg (har) en forventning om, at bankerne tager ansvar og rydder op

Jørn Madsen, adm. direktør i Maersk Drilling

Derfor ligger indtjeningsmuligheder i fremtidens drilingmarked i høj grad i hænderne hos de banker og kreditorer, der skal gå med til at forlænge låneaftalerne for at redde selskaberne og i den forbindelse kan stille krav til, hvor mange aktiver der skal overleve.

Ny priskrig lurer uden nedskæring

"For at markedet bliver godt igen, skal vi se, at långiverne ikke gør det samme som sidst, hvor de blot rekapitaliserede selskaberne, som så kunne fortsætte som hidtil. Derfor har jeg en forventning om, at bankerne tager ansvar og rydder op," lyder det fra Jørn Madsen, der tilføjer, at tiden vil vise, om det ender i en ny udmattelseskrig.

CEO'en mener, at der er grundlag for en gedigen oprydning, idet mange rigge er i "koldt" oplag, hvilket betyder, at det er dyrt at få dem på markedet igen.

Herudover er der en del gamle rigge, som også bør trækkes ud af markedet. Det vil dog kræve lidt af en nedskæring i den globale drillingflåde for at vende tilbage til noget, der ligner en sund balance i udbud og efterspørgsel.

Jørn Madsens vurdering er, at mellem 30 og 40 pct. af flåden skal helt væk fra markedet. Altså ikke blot sælges videre til andre aktører, der driver dem videre.

Overudbuddet af rigge i et marked, hvor olieselskaberne skærer hårdt i budgetterne, fik Maersk Drillings gennemsnitlige rater til at falde til 179.000 dollar om dagen fra 208.000 dollar i første kvartal 2019.

Samtidig er udnytteslesgraden i selskabets flåde nede på 78 pct., og ved udgangen af maj er fem kontrakter blevet annulleret og tre kontrakter er blevet genforhandlet eller er ved at blive det.

Voldsomt pres i industrien

"Lige nu er industrien udsat for et voldsomt pres, hvor de fleste er i en eller anden form for restrukturering," siger Jørn Madsen og tilføjer om de fundamentale udsigter for drillingindustrien:

"Det er meget svært at sige noget om. På den korte bane har energiselskaberne skåret deres budgetter ned, vi ved ikke, hvordan det kommer til at se ud på den længere bane, men det er noget, vi følger tæt."

Maersk Drilling gik på børsen i april sidste år, og allerede på kapitalmarkedsdagen i februar 2019 forsøgte Jørn Madsen at overbevise investorerne om, at markedet ville betale for den ekstra kvalitet, de fik med udstyr fra Maersk-gruppens gamle drillingselskab. Budskabet var, at man ikke ville give efter for prispresset fra konkurrenterne.

Kursen er faldet, men med mindre end hos konkurrenterne, selvom vi ikke kan bruge det til så meget

Jørn Madsen, adm. direktør i Maersk Drilling

Da selskabet gik på børsen, var det næsten 24 mia. kr. værd. I dag er værdien faldet til 6,3 mia. kr. Investorerne, som for lige godt halvdelens vedkommende er Maersk-familien, har derfor gjort en rigtig dårlig forretning indtil i dag.

"Kursen er faldet, men med mindre end hos konkurrenterne, selvom vi ikke kan bruge det til så meget," lyder kommentaren fra Jørn Madsen.

Borr sælger "moderne aktiver"

Faldet i raterne fik omsætningen i første kvartal til at falde til 279 mio. dollar fra 308 mio. dollar i samme periode sidste år. Og som Jørn Madsen udtrykker det, gør kombinationen af covid-19 og lavere oliepriser, at man står "over for hidtil usete tider i offshoredrillingindustrien".

Det er kun en uge siden, at Borr Drilling kom med den seneste opdatering om sine bestræbelser på at restrukturere selskabet. Ifølge det Tor Olav Trøim kontrollerede selskab forhandler man med både værfter og kreditorer for at "skabe en likviditetsbane frem til 2022 selv i et usandsynligt lav-scenarie uden yderligere kontrakter," som det blev formuleret.

Umiddelbart ser det helle ikke ud til, at der er de ophugningsmodne rigge, der bliver solgt fra. For som det videre hedder, er man involveret i diskussioner, der kan føre til salg af "nogle moderne aktiver."

Som ShippingWatch kunne fortælle tidligere i dag, er Seadrill bl.a. i færd med at sikre sig lavere rater og forhandler pt. med SFL Corp om spørgsmålet. Både Seadrill og SFL Corp er ejet af John Fredriksen.

Maersk Drilling foretager en række afskedigelser inden for de seneste uger for at bringe udgifterne ned.

På land drejer det sig om mellem 150 og 170 ansatte og i Nordsøen er der lagt op til at fyre mellem 250 og 300 fordelt over både Danmark, Norge og Storbritannien.

Toplinjen går tilbage i svært første kvartal for Maersk Drilling

Analytiker: Problem for Maersk Drilling, hvis nedtur trækker ud

Maersk Drilling vil fyre op til 170 på land

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs