ShippingWatch

1000 ansatte i olieindustrien er varslet hjemsendt – flere kan være på vej

I Norge mærker de ansatte i olieindustrien nu konsekvenserne, hvor op mod 1000 allerede er blevet varslet midlertidig hjemsendt , siger fagforbund til E24. Flere kan være på vej. Rettet.

Foto: Jamie Baikie and Michal Wachucik / Equinor ASA

Rettet kl. 10.52: Af en tidligere version fremgik det, at de 1000 ansatte var blevet afskediget. Det er ikke korrekt. De ansatte er varslet hjemsendt midltertidigt.

Op mod 1000 ansatte i den norske olieindustri har fået at vide, at de vil blive hjemsendt, fortæller Roy Aleksandersen, der er stedfortræder i fagforbundet Safe til det norske medie E24.

"Mange af vores medlemmer, som arbejder offshore er blevet varslet hjemsendt, og det er allerede op mod 1000. Og der vil komme flere, siger han til mediet.

I Norge er der en særlig ordning, som betyder, at arbejdsgiverne kan sende ansatte midlertidigt hjem uden at skulle betale løn.

Forbundet har omkring 10.000 medlemmer. Det er coronavirusset, der har fået en række olieselskaber til at tage affære, og Equinor har bl.a. meldt ud, at selskabet fjerner ikke-kritisk personale fra platormen Martin Linge. Her er én person bekræftet smittet med corona.

Andre holder produktionen oppe med færre medarbejdere. Ifølge Sysla har Equinor desuden indført en midlertidig udvidelse af arbejdstiden for sine ansatte offshore. I stedet for 14 dage ude skal ansatte nu arbejde 21 dage på platformene.

Ansatte frygter gentagelse

Ansatte hos Equinor frygter en gentagelse af oliekollapset tilbage i 2014, der endte med at koste 4000 ansatte i virksomheden jobbet.

Oliepriskrigen mellem Rusland og Saudi Arabien har igen fået olieprisen til at falde dramatisk samtidig med, at coronavirussen har skabt lammelser i flere lande, skriver Dagens Næringsliv.

"Jeg frygter, at det, vi ser nu, bare er begyndelsen. Nu er olieprisen på 32 dollar. Når samfundet lukkes ned, vil der efterspørges flere millioner fad olie mindre hver dag. Samtidig vil olie fra Rusland og Saudi-Arabien flyde ud over markedet. Du vil få et enormt gab mellem tilbud og efterspørgsel. Jeg kan ikke forstå andet, end at dette vil presse priserne langt under det, vi så som bunden under oliekrisen," sagde Bjørn Asle Teige, tillidsmand i Equinor, til Dagens Næringsliv for nylig.

Overblik: Lukkede grænser og fyringer i nordisk shipping efter virusudbrud 

Prisen for Nordsøolie falder til laveste niveau i fire år 

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste historier på ShippingWatch

I denne uge løftede Maersk Tankers sløret for sit nye forretningsben med handelshuset Cargill, mens DFDS sagde ja til at købe grøn ammoniak fra en fabrik i Esbjerg fra 2026. Det grønne brændstof skal hældes i rederiets færger.

Banker vil helst finansiere nybyggede skibe

Bankerne vil helst finansiere nybyggede skibe eller retrofits, lyder det fra flere paneldeltagere ved dette års digitale Marine Money konference. Især LNG er populært blandt skibsejerne, der dog generelt holder igen med nye bestillinger.

Kulturborgmester vil have færre krydstogtskibe til København

Antallet af krydstogtskibe i Københvan skal barberes markant ned, mens der skal stilles strengere miljøkrav. Det mener kultur- og fritidsborgmester, Franciska Rosenkilde (Alt), der i et nyt politisk forslag vil have forvaltningen til at undersøge mulighederne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs