ShippingWatch

Olieselskabs ledelse stritter imod overtagelsesbud fra DNO

DNO vil købe samtlige aktier i Faroe Petroleum og bød tidligere i dag 20 pct. over markedspris. Siden er kursen skudt i vejret, og nu opfordrer Faroe sine aktionærer til at holde på deres aktier.

Foto: Ritzau Scanpix/Claus Bonnerup.

DNO annoncerede i en pressemeddelse mandag morgen, at den norske olie- og gasoperatør vil købe samtlige aktier i Faroe Petroleum til en stykpris på 152 pence.

Buddet på det færøske olieselskab giver en værdisætning på 607,9 mio. britiske pund, svarende til næsten 4 mia. danske kr., og aktionærerne får således en præmie på 20,8 pct. sammenlignet med aktiekursen, da markedet lukkede fredag.

Siden annonceringen er Faroe Petroleum-aktien imdlertid strøget i vejret og bliver aktuelt handlet til 157 pence - altså en højere kurs end DNO's eget bud - og nu opfordrer det færøske olieselskab "på det stærkeste" sine egne aktionærer til slet ikke at sælge deres aktier.

I en fondsbørsmeddelelse skriver Faroe, at "DNO ikke har taget kontakt til Faroe, før de annoncerede buddet" på selskabet, og at aktionærer ikke bør foretage sig noget, indtil Faroes bestyrelse senere i dag mødes med sine rådgivere og efterfølgende kommer med opdateringer til markedet.

Faroe forholder sig i meddelelsen ikke til kurspræmien i DNO's bud.

DNO: Faroes aktiver er bedre placeret hos os

DNO har ad flere omgange købt aktier i Faroe Petroleum, og det nye bud på 152 pence per aktie er 44,8 højere, end det norske olie- og gasoperatør betalte, da selskabet tilbage i april købte en større bid af det færøske olieselskab.

"I perioden mellem vores første opkøb, som udløste betydelig budspekulation, og dette tilbud, er prisen på Brent-råolie faldet 13 pct, og olie- og aktiemarkederne har været i en periode med stor usikkerhed. For de aktionærer, som ønsker et exit, tilbyder DNO derfor en betydelig præmie," udtaler DNO's bestyrelsesformand, Bijan Mossavar-Rahmani, i forbindelse til DNO's bud.

"For dem der har lyst til at blive, er der ingen garanti for, at Faroe indfrier sit fulde værdipotentiale i et volatilt råvare- og finansielt markedsmiljø som et relativt småt, økonomisk begrænse UK-AIM-noteret selskab, hvis kursudvikling har været kontinuerligt skuffende," tilføjer formanden.

Ifølge DNO har det norske olieselskab selv en bruttoproduktionskapacitet på 125.000 tønder olie om dagen, mens Faroe Petroleum har en daglig bruttoproduktion på 7.500 tønder.

"Vi er overbeviste om, at Faroes aktiver, hvis væsentlige del er norske, vil være placeret bedre i DNO's favn, Norges ældste uafhængige olie- og gasvirksomhed," udtaler Bijan Mossavar-Rahmani videre i det norske olieselskabs pressemeddelelse om buddet.

Norsk oliesektor fester igennem på styrket Opec-aftale

Færinger kaster sig ind i kampen om Nordsøens olie

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere