Jenny Braat: "Jeg bliver ved med at kæmpe"

Hun ville egentlig have været præsident for USA eller direktør i IBM. I dag har Jenny Braat forenet interessen for politik og erhvervsøkonomi i jobbet som  adm. direktør i Danske Maritime. Læs om hendes Karrierevej her.
AF LOUISE VOGDRUP-SCHMIDT

Hvilken karrierevej så du for dig selv som ung?

”Jeg har altid været meget fokuseret på at gøre karriere, men jeg har også altid vidst, at det skulle være inden for noget, jeg brændte for.  Når man spurgte mig, da jeg var yngre, var mit svar, at jeg gerne ville være præsident for USA eller direktør i IBM - mindre kunne nok gøre det, men lysten var til at det skulle være noget, som jeg troede på! I min helt tidlige ungdom ville jeg være dyrlæge, men senere ville jeg være politiker, da jeg som var yngre var meget politisk aktiv og havde forskellige sager, som jeg brændte meget for. Sidenhen besluttede jeg mig for, at en karriere i det private erhvervsliv ville være det rigtige for mig. ”

Hvornår besluttede du dig for den karrierevej, du har i dag?

”Det stod mig klart, at de politikere, jeg havde respekt for, var velfunderede og havde en god uddannelse, som kunne medvirke til at styrke deres argumentation. Desuden er jeg opdraget med, at det det var en selvfølge, at jeg skulle have en uddannelse. For mit vedkommende stod valget mellem matematik på universitet eller økonomi på CBS, da det var inden for de områder, mine interesser var stærkest. Da jeg ikke umiddelbart fandt mig selv som en oplagt lærer, og da økonomistudiet bedre kunne forenes med min samfundsmæssige interesse, blev det erhvervsøkonomi.  I løbet af mit studie blev jeg gennem en af mine undervisere på CBS kontaktet af Skibsværftsforeningen, som spurgte, om jeg kunne tænke mig et job i Skibsværftsforeningen. Det viste sig at være et oplagt sted at arbejde, da jeg kunne forene mine to interesser for erhvervsøkonomi med min politiske interesse.”

 Hvad er dit overordnede mål med din karriere?

”Det er klart at have et job, som jeg syntes er spændende og udfordrende, og hvor jeg kan være med til at gøre en forskel.”

Hvilken del af din uddannelse har du brugt mest i karrieren?

”Det svært at sige, men det er nok mest den overordnede tankegang med at lægge en strategi for virksomheden eller erhvervet og så naturligvis måden at tænke på.  Derudover har jeg haft gavn af de finansielle redskabsfag. Ikke mindst da jeg startede i branchen på et tidspunkt, hvor værftsindustrien i Europa var stærkt præget af statsstøtte, var det væsentligt at kunne gennemskue konkurrenternes støtteordninger til brug for vores dialog med bl.a. EU-Kommissionen. Derudover har mit tidlige engagement i politik være en styrke, da jeg har kunnet bruge det i processen, når vi skulle have ændret på nogle forslag enten i Danmark eller andre steder. Det er vigtigt at forstå, hvorfor andre tænker og ser verden, som de gør.”

Hvilket punkt i dit CV repræsenterer det største skifte i din karriere?

”Det er nok, da jeg sidste sommer blev udnævnt til adm. direktør for Danske Maritime. Det er en spændende udfordring at være med til at sikre at de danske værfter og leverandører får en velfortjent plads på landkortet i Danmark.  Men da jeg tidligere blev sendt til Bruxelles for at lede vores kontor var også et meget vigtigt skifte, da det var med til uddanne mig til den, jeg er i dag.”

Hvilken leder i branchen har inspireret dig mest karrieremæssigt?

”Mærsk McKinney Møller. Han var både idealistisk og meget målrettet, men han glemte aldrig, hvor han kom fra - det har jeg den dybeste respekt for. ”

 Hvilket netværk har haft størst betydning for din karriere?

”Jeg har været i branchen i så mange år, så jeg føler faktisk, at hele det Blå Danmark er mit netværk. Jeg har en række gode kollegaer inden for de forskellige dele af Det Blå Danmark og i Europa, som jeg kan sparre med, når det er nødvendigt. Derudover har jeg et godt og mangeårigt samarbejde med både personer i det politiske system og embedsmænd både i her  Danmark og i Bruxelles.”

Hvilken personlig egenskab har du trukket mest på i din karriere?

”Mit overblik samt indsigt i, hvordan systemet er bygget op, og hvilke faktorer, der har betydning for at en sag opstår eller kan forhindres. Derudover har jeg en forståelse for, at ting nogle gange tager tid. Desuden er jeg meget målrettet; hvis først jeg vil have ændret på noget, bliver jeg ved med at kæmpe for det. Jeg har altid været god til at se tingene fra flere sider, og det er en styrke i mit daglige arbejde.”

Hvilken efteruddannelse vil du gerne have?

”Der er mange ting, jeg gerne vil lære, men ikke alt er direkte relateret til jobbet. Det kunne være interessant at lære noget mere omkring psykologi; det kan man bruge i mange af livets situationer. Jeg syntes også, at bestyrelsesposter i ”rigtige” virksomheder kunne være spændende, da erhvervet jo har nogle helt andre kriterier for succes end organisationer.”

Hvilket råd vil du give nyuddannede, der ønsker en karrierevej som din?

”Det vigtigste er, at man får sig en god uddannelse, og på det punkt skal man naturligvis vælge en vej, som passer til såvel evner som lyst, men man bør også skæve lidt til jobsituationen. Hvis så man er pligtopfyldende og brænder for det, man laver, så skal resten nok komme.”

A2Sea-salgsdirektør: "Man er født sælger"

Rambøll Olie & Gas-chef: Man skal kunne se en sag fra to sider

Lauritzen Bulkers-chef: Shipping skal læres fra bunden 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også