ShippingWatch

"Stor gevinst ved handelsaftale"

Der er store muligheder for mange danske maritime og søfartsrelaterede virksomheder med en handlesaftale mellem EU og USA, skriver CEO i Wrist Ship Supply, Robert Kledal i en kronik.

Foto: Wrist

Den amerikanske drøm lever stadig. For mange danske virksomheder kigger i stigende grad over Atlanten, når de skal udvikle og udvide forretningen. Og det er der god grund til. Dansk eksport til USA har udviklet sig positivt de sidste par år, og sammen med Norge, Storbritannien, Tyskland og Sverige, er USA gået hen og blevet ét af de vigtigste eksportmarkeder for danske virksomheder. Danske varer hitter, og alt lige fra pumper, vindmøller, møbler og medicinalvarer, efterspørges på det amerikanske marked.

Jeg befinder mig selv jævnligt på amerikansk grund, såvel på østkysten som vestkysten og golfområdet, hvor jeg fornemmer vækstmulighederne. Som en del af Det Blå Danmark, er der rigtig store muligheder for os på det amerikanske marked.

Der er store muligheder for mange danske maritime og søfartsrelaterede virksomheder, da vi fra dansk side, har noget helt unikt at byde på. Der findes allerede en hel underskov af mellemstore danske virksomheder, der er verdensførende indenfor deres niche som hver dag oplever en større og større efterspørgsel på det amerikanske marked.

Paradoksalt er der – til trods for alle gevinsterne ved den øgede samhandel – alligevel noget, der bremser for endnu mere vækst: bureaukrati og toldmure mellem USA og Europa. I en tid, hvor mange europæiske lande er nærmest desperate for at skabe vækst og beskæftigelse, er det oplagt, der bliver sat turbo på at færdiggøre en frihandelsaftale mellem USA og EU. Dansk Industri forudser, at en frihandelsaftale mellem USA og EU kan betyde milliarder i øget eksport og tusindvis af arbejdspladser for Danmark. Og organisationer som Danish American Business Forum er klar til at hjælpe og guide små og mellemstore danske virksomheder med at øge afsætningen til USA eller starte op i, hvad der kan virke som et uoverskueligt stort marked. For en virksomhed som vores, der forsyner søfolkene med mad og daglige forbrugsvarer, kan det undre, at vi for eksempel ikke kan source en vare som kød på tværs af de to markeder – og derved ikke altid kan give vores kunder den til hver tid bedste kvalitet og pris, da der er forskel på, om skibet ligger til i Rotterdam eller Houston.

Så man kan godt gå hen og blive lidt utålmodig – for hvad venter parterne egentlig på? Præsident Obama har dog heldigvis vist stor interesse for at få aftalen på plads og flere europæiske ledere har med skiftende styrke ligeledes bragt emnet op. Så det bliver spændende at følge udviklingen omkring frihandelsaftalen. Ikke mindst om den – i et eller andet omfang – vil præge en kommende præsidentvalgkamp, hvadenten den kommende præsident hedder Clinton, Rubio eller Bush.

Forsiden lige nu

Tankrederne står over for endnu et grimt kvartal

Tankrederne kæmper med historisk dårlig indtjening, og raterne er langt fra høje nok til at sikre sorte tal i andet kvartal, mener amerikanske Morgan Stanley. ShippingWatch er dykket ned i et marked, der har det overordentligt svært.

Kinesere vil chartre op mod 60 skibe fra store produkttankredere

En ny spiller i produkttank er ved at tage form med kinesiske Baota Petrochemical Group, der har indgået aftaler om at tage skibe på charter fra flere ledende spillere i produkttank. Maersk Tankers bekræfter forhandlinger om skibssalg over for ShippingWatch.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere