ShippingWatch

Hård kamp om at blive Østersøens Esbjerg

Danske og udenlandske havne kommer de kommende år til at konkurrere om at servicere den kommende udbygning af havvind i Østersøen, skriver Berlingske.

Mens det har været nemt at se den forretningsmæssige logik i at blive maritim hovedhub for den del af Nordeuropas havvindmølleindustri, som er piblet frem i Nordsøen de senere år, så håber en række danske og udenlandske havne at opnå samme status som nervecenter i den kommende udbygning i Østersøen. Det skriver Berlingske Business.

Ifølge Make Consult vil der være 4 GW havvind i drift i regionen i 2026, og derfor giver det mening for havne som Lindø, Rostock, Rønne, Markan Klintholm og Stettin at melede sig ind i konkurrencen som udskibningscentre for vindmølleopstillere og servicevirksomheder. Den samme ekspertise har gjort industrihavnen i Esbjerg verdenskendt de senere år, og den øvelse vil man altså blandt andet gerne efterligne på Rønne havn.

"Det er klart, at vi virkelig skal være konkurrencedygtige på mange parametre, og det arbejder vi benhårdt på at blive. Hvis alt er til UG med kryds og slange, kan offshore-delen ende med at betyde lige så meget for Bornholm, som fiskeriet gjorde i 1970erne og 1980erne, da det var på sit højeste," siger Thomas Bendtsen, der er direktør her, til avisen.

Siemens drosler ned i Esbjerg Havn

Det største, danske havvindmølleprojekt i regionen bliver Vattenfalls Kriegers Flak op 600 MW. Den skal efter planen stå færdig i 2022, og projektet kommer til at koste mellem 8,1 og 9,9 mia. danske kroner.

Medie: Tysk udbudsrunde på havvind i 2016

Sverige vil have vindmøller langs sin kyststrækning

Swire: Udlandet kompenserer for dansk vindmøllestop

Forsiden lige nu

J. Lauritzen mister vicechef for tørlast

J. Lauritzen mister sin næstkommanderende i Lauritzen Bulkers, Claus Stahl, der har sagt sit job op. Han skifter senere på året til en stor dansk tørlastmægler. Dermed er den daglige ledelse af Lauritzen Bulkers skåret fra tre til én person på et år.

Seneste Havne

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere