ShippingWatch

Maersk sælger ud i Zeebrügge

Maersk-gruppens havneselskab APM Terminals har valgt at sælge sin andel af havnen i belgiske Zeebrügge. Køberen er en gammel kending med sit indtog i europæiske havne.

APM Terminals i Gøteborg.

APM Terminals, Maersks havneselskab, sælger sin andel af havnen i Zeebrügge. Det bekræfter selskabet over for Ritzau Finans.

APM Terminals har hidtil ejet 51 pct. af havneterminalen på den belgiske kyst, men har nu besluttet at trække sig ud.

Køberen er kinesiske Cosco Shipping Ports, der i forvejen har ejet 24 pct. af havnen siden 2014. Det køber nu APM Terminals' andel sammen med de 25 pct. ejet af et andet kinesisk selskab, Shanghai International Ports Group (SIPG), og bliver dermed eneejer af containerterminalen.

Cosco betaler 35 mio. euro (261 mio. kr.) for de 76 pct., fortæller selskabet i en meddelelse til børsen i Hongkong.

Zeebrügge-terminalen har en kapacitet på 1 mio. tyvefodscontainere om året og er Belgiens næststørste. Den har dog i de senere år oplevet en stor opbremsning i aktiviteten og tabt terræn til blandt andet den meget større havn i Antwerpen.

APM Terminals forsøgte ellers i 2013 at give Zeebrügge en konkurrencefordel ved at lancere konceptet "2 ports, 1 call", hvor Mærsk-selskabet selv ville fragte containere videre fra kystbyen ind til Antwerpen via Schelde-floden. Men de store rederier har forbigået havnen til fordel for naboerne - inklusive APM Terminals' søsterselskab, Maersk Line.

Således tabte driftselskabet i havnen, APM Terminals Zeebrügge, sammenlagt omkring 100 mio. kr. før skat i 2015 og 2016.

Nu ser det ud til, at Cosco-koncernen igen vil sende store fragtmængder til havnen efter handlen.

"Cosco Shipping og dets alliancepartnere er blevet hovedkunderne i havnen med en langsigtet interesse i at øge mængderne i havnen," skriver APM Terminals i en pressemeddelelse.

Terminalen i Zeebrügge blev oprindeligt åbnet af APM Terminals i 2006 og kommer med en koncession på mere end 30 år fra den belgiske stat.

Der ventes at gå tre til fire måneder, før handelen er endelig godkendt af myndighederne, oplyser APM Terminals.

APM Terminals i strategisk samarbejde med China Shipping

Ny pendulfarts-rute mellem Esbjerg og Zeebrügge

APM Terminals: Europa mål for kinesisk aftale

Forsiden lige nu

Nu svarer Skat på kritik i omdiskuteret retssag

En ny dom i Østre Landsret mod fem Clipper-ejede rederiselskaber gav Skat medhold i principiel sag om tonnageskat. "Forvaltningen af den gunstige skatteordning er uændret," forklarer Skat om sagerne over for ShippingWatch efter kritik af Skats fremgangsmåde.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere