ShippingWatch

Konflikt i Gøteborg spreder sig til andre havne

APM Terminals i Gøteborg er lammet af endnu en 24-timers strejke, og nu nægter havnearbejdere i andre svenske havne at håndtere omdirigeret gods i sympati med forbundet i Gøteborg. Og udenlandske havnearbejdere begynder nu at blande sig.

Foto: PR-foto: G. Assner

Endnu en gang er APM-terminalen i Sveriges største havn, Gøteborg, lammet af en 24 timer lang strejke. Konflikten mellem APMT og Svenska Hamnarbetarförbundet har hidtil ikke haft konsekvenser for andre havne, men det har nu ændret sig, fremgår det af en pressemeddelelse fra forbundet.

Samtidig med, at den aktuelle strejke trådte i kraft kl. 16.00 den 24. maj, har havnene i Halmstad og Helsingborg således indført blokader mod gods, som bliver omdirigeret fra Gøteborg.

Forbundet oplyser desuden, at der er bred støtte fra forbundets internationale organisation, International Dockworkers Council. Indtil videre har støtten angiveligt udmundet sig i, at forbundsrepræsentanter fra blandt andet USA, Spanien, Australien, Storbritannien, Cypern, Mauretanien og Togo har rettet henvendelse til APMT Gøteborgs direktør, Henrik Kristensen, for at udtrykke støtte til forbundets krav foruden et aktionsberedskab, hvis konflikten fortsætter.

Som ShippingWatch tidligere har beskrevet, udspringer konflikten mellem APMT og Svenska Hamnarbetarförbundet blandt andet af spørgsmålet om, hvorvidt forbundet skal have lov til selv at bestemme, hvem der skal repræsentere forbundet i forhandlinger med operatøren.

Flere strejker kan ramme APM Terminals i Gøteborg

"Vi betaler faktisk deres ordførende for at være til rådighed, og så må det jo være ham, der repræsenterer dem. De vil gerne have, at de kan komme med 6-8 mand, hvis de har behov for det, og der siger vi bare, at det hører slet ikke nogen steder hjemme, og det har vi slet ikke præcedens for på det svenske arbejdsmarked," har Henrik Kristensen tidligere sagt til ShippingWatch.

"Vi vil bare have en fungerende forhandlingsordning, hvor vi kan sende flere personer end vores ordførende, når vi oplever, at det er nødvendigt. Vi vil ikke sende et fodboldhold, bare to eller tre personer, for eksempelvis til skemaforhandlinger, hvor vi har brug for ekspertise fra forskellige arbejdssteder," sagde Erik Helgeson, talsmand i Svenska Hamnarbetarförbundet i sidste uge.

Ny strejke rammer Gøteborg efter sammenbrudte forhandlinger

Gøteborg-forbund varsler nye strejker

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere