Cosco bag massiv udvidelse i Piræus

Kinesiske Cosco og Grækenlands største havn Piræus har indgået en aftale på mange millioner euro, hvilket bringer havnen tættere på en privatisering.

Man kunne fristes til at kalde aftalen mellem det kinesiske tørlastrederi, Cosco, og havnen i Piræus for en win-win-situation. Cosco sparer penge, mens de græske myndigheder kommer nærmere et indtil videre uforløst ønske. I korte træk investerer Cosco massivt i en udvidelse af havnen de kommende år, men sparer samtidig penge, da en ældre aftale mellem parterne suspenderes. Det offentliggjorde græske embedsmænd mandag, skriver Reuters.

Det har længe været et ønske fra statens side at komme af med sine 74 pct. ejerandel i havnen i Piræus. Et ønske, der dog er blevet forpurret af landets økonomiske situation, da langt fra mange udenlandske investorer er interesserede i at kaste kapital efter en så dårlig økonomi som den græske. Derfor er aftalen en glædelig nyhed, udtalte den græske søfartsminister Miltiades Varvitsiotis ifølge Reuters til avisen Naftemporiki.

"Denne aftale er lige så værdifuld som den oprindelige, der bragte det kinesiske selskab til Grækenland."

Drewry tegner lyst billede af containerhavne 

Cosco overtog i 2008 administrationen af havnen, og ifølge aftalen vil rederiet investere 230 mio. euro i havnen, for at øge havnens håndtering af containere med to tredjedele de næste syv år. Herefter vil Piræus årligt have kapacitet til at håndtere 6,2 mio. teu. Til gengæld bliver en oprindelig kontrakt om gebyrer fra Cosco til havnen suspenderet, indtil landets bruttonationalprodukt vender tilbage til niveauet før krisen. Ifølge Reuters vil dette reelt betyde, at Cosco ikke skal betale gebyrer før 2020 og dermed sparer mindst 250 mio. euro.

Cosco overvejer at købe havnen i Piræus

Drewry: Kinesiske havneselskaber på opkøb 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også