APM Terminals holder fast i amibitiøs investeringplan

Selvom flere store investeringsprojekter er glippet på det seneste for APM Terminals - bl.a. Port of Virginia - er investeringsplanen intakt og midlerne til stede, fortæller CEO Kim Fejfer i et interview med ShippingWatch.

Selvom APM Terminals er blevet forbigået ved flere store terminal-projekter det seneste års tid, er ambitionerne intakte i Maersk Gruppens terminal-selskab med hovedsæde i Haag.

Som et af gruppens fire top-prioriterede selskaber har APM Terminals en ambition om at investere i tre-fem projekter årligt: havneterminaler, der enten skal bygges op fra grunden eller eksisterende, der skal drives på langvarende koncessioner.

APM Terminals kæmpede en sej kamp over for senatorer og ledelse i den vigtige amerikanske havn, Port of Virginia, og selvom det til sidst lignede en opsang til de nuværende havnemyndigheder, endte det med en kurv til APM Terminals, der ellers var parat til at lægge 20 mia. kr. på bordet. Men ifølge Kim Fejfer, CEO i APM Terminals, var Port of Virginia blot endnu en "sten på vejen", som selskabet løbende støder ind i, når det byder på nye forretningsmuligheder rundt omkring i verden.

65-70 terminaler inden 2016

"Vi har meldt ud, at vores mål er at have 65-70 terminaler i 2016 og en bundlinje på en mia. USD. Det ligger fast, og det har afslutningen på Port of Virginia ikke ændret ved. Vi har en liste med 20 projekter, som vi løbende kigger på. Nogle bliver til noget, andre gør ikke. Det gjaldt Port of Virginia, men det gjaldt også vores bud i Jakarta. Der var bare meget fokus på Port of Virginia," lyder det fra Kim Fejfer.

Foto: Cathrine Ertmann
Foto: Cathrine Ertmann
 

Verdens største havne tilbage på 2009-niveau 

"Vi har jo et kæmpestort investeringsprogram, der er undervejs med store investeringer i Sydamerika, Afrika, og også i Holland. Det, der er vigtigst for os, er, at vi fastholder en høj værdiskabelse på det, vi laver, og at vi når en aktivitet, hvor vi får mindst én mia. USD som segmentresultat, og det er ikke ændret overhovedet. Nogle gange lykkedes man, nogle gange lykkedes man ikke. Men vores mål er fortsat at lande 3-5 projekter om året målt over en årrække," tilføjer han.

Prisen på havne stiger

Timingen og prisen er dog to afgørende parametre for APM Terminals, og her følger Kim Fejfer nøje med i, hvad der sker på markedet lige nu.

De seneste måneder har store shippingkoncerner som bl.a. schweiziske MSC solgt havneaktiviteter fra og trækker dermed nye investorer på banen. Samtidig giver de priser, der offentliggøres også en tydelig indikation af, om det er det rigtige tidspunkt for investeringer, og hér mener Fejfer, at priserne er høje og måske for høje til at købe nyt lige nu. MSCs salg af 35 procent af sin havnedivision ventes at kunne indbringe 1,9 mia. USD.

Containeråret 2013 ligner en ny gyser 

"Vi ser nogle trends i investorklimaet lige nu, hvor prissætningen på havneinfrastruktur er på vej opad igen. Der er meget likviditet i verden i dag, og man taler om den her: search for yields. Og hvis man kigger på nogle af de transaktioner, der har været for nyligt, så kan det godt indikere at prisfastsætningen af havneinfrastrukturen stiger, og det er vi selvfølgelig nødt til at tage stilling til," siger Fejfer.

Han siger dog samtidig, at APM Terminals vækst og bundlinje vil vokse betydeligt, blot med de udviklingsprojekter som bl.a. Costa Rica og Brasilien, der ligger i dag.

Fordel med Maersk  i ryggen

Sammen med Maersk Line, Maersk Oil og Maersk Drilling er APM Terminals et af Maersk Gruippen fire selskaber, som man satser fremtiden på. For Kim Fejfer er det dog af større betydning at være en del af Maersk Gruppen som sådan, når der skal foretages milliard-investeringer rundt omkring i verden.

"Det er en enorm fordel, når man kommer ud og skal investere, at man kommer med det rygte, man har som en del af Maersk, inden for transport, globalt set. Det, vi har som APM Terminals er, at vi over tid har udviklet en global kundeportefølje, som gør os stærke, når vi skal konkurrere, og så har vi capabilities omkring driften af havne, og hvordan man udvikler havne, som vi har udviklet over mange år. Derfor står vi rigtig stærkt når vi skal finde nye projekter," lyder det.

Det betyder også mindre for APM Terminals CEO, om selskabet er den næststørste eller tredjestørste terminaloperatør, som analytikere verden over ikke er helt enige om. Som Kim Fejer kort siger:

"Det aner jeg simpelthen ikke. Det er relativt sekundært for mig."

Tilfredshed med bundlinjen i APM Terminals

Fremtidens containerskibe kan blive endnu større

Maersks russiske ambitioner går gennem Kreml

Drewry tegner lyst billede af containerhavne 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også