ShippingWatch

Eksplosion i Beiruts havn dræber 100 og sårer flere tusinde

En kraftig eksplosion i et varehus på havnen i Beirut tirsdag eftermiddag har kostet mindst 100 mennesker livet og såret næsten 4.000. Dødstal ventes at stige.

Foto: ANWAR AMRO/AFP / AFP

Opdateret kl. 8.00 med de seneste dødstal fra ulykken.

En kraftig eksplosion i et varehus på havnen i Beirut, Libanons hovedstad, har foreløbig kostet 100 mennesker livet og såret næsten 4.000 mennesker.

Det oplyser Libanesisk Røde Kors onsdag morgen efter eksplosionen, der fandt sted tirsdag eftermiddag.

Dødstallet frygtes at stige yderligere.

Varehuset på havnen opbevarede eksplosivt materiale, og præsident Michel Aoun har ifølge Reuters sagt, at 2.750 ton ammoniumnitrat, der bruges til bl.a. bomber, har været opbevaret her i seks år uden de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger.

Han kalder det "uacceptebelt" og har indkaldt til hastemøde i landets forsvarsudvalg i dag, onsdag.

Hundredvis af mennesker er bragt til hospitaler i byen. Mange andre er fortsat fanget i deres hjem, som er ødelagt i den voldsomme eksplosion. Det siger chefen for Røde Kors i Libanon, George Kettaneh.

Et enkelt af Beiruts hospitaler – Hotel Dieu Hospital – behandler over 500 tilskadekomne og kan ikke modtage flere. Det oplyste hospitalet tidligt tirsdag aften til den libanesiske tv-station LBCI.

Mange af de sårede skal opereres, og hospitalet appellerer til folk om at donere blod, skriver Reuters.

Libanesiske medier viser billeder af blødende mennesker, der er fastklemt under murbrokker.

Andre sårede går rundt i gaderne i det centrale Hamra-kvarter, hvor hver eneste butik i hovedgaden har fået knust ruderne, skriver AFP.

Voldsomste eksplosion i årevis

Det er endnu uklart, hvad der har forårsaget eksplosionen, der er den voldsomste i Libanon i årevis.

Oprindeligt forlød det, at der kunne være tale om en eksplosion i et stort fyrværkerilager, rapporterede den amerikanske tv-station CNN med henvisning til et libanesisk nyhedsbureau.

Men landets sikkerhedschef, Abbas Ibrahim, sagde tirsdag aften til AFP, at der blev opbevaret højeksplosivt materiale på havnen.

"Tilsyneladende er der en lagerbygning med materiale, der blev konfiskeret for år tilbage, og det lader til, at det var højeksplosivt materiale," siger sikkerhedschefen.

En lignende ulykke, dog i mindre omfang, skete tilbage i 2015 på den kinesiske havn Tianjin. Shippinganalytiker Lars Jensen skriver på LinkedIn, at det vækker bekymring, hvor mange havne verden over, der opbevarer farlige kemikalier på begrænset plads, hvilket er "opskriften på en kæderraktion".

doc7br1khv3r8n1flxy4691.jpg
Foto: ANWAR AMRO/AFP / AFP

Libanons Premierminister Hassan Diab sagde tirsdag aften i en tv-tale til nationen, at "de ansvarlige vil betale prisen".

"Fakta om dette farlige lager, der har været der siden 2014, vil blive fremlagt, og jeg vil ikke stille mig i vejen for efterforskningen," sagde han.

Braget splintrede vinduerne i huse flere kilometer væk, forårsagede rystelser over store dele af Beirut og sendte en tyk søjle af røg op i luften.

Flere bygninger er ødelagt, og adskillige biler er blevet blæst omkuld af trykket fra eksplosionen, rapporterer den britiske tv-station BBC.

Flere brugere på sociale medier deler videoer af den kraftige eksplosion. Nogle af optagelserne ser ud til at vise to eksplosioner – først en mindre og derpå en kraftigere.

Land i krise

Den voldsomme eksplosion kommer på et tidspunkt, hvor Libanon er præget af den værste økonomiske krise i årtier. Det har udløst massive demonstrationer mod regeringen.

Samtidig er der kun tre dage til, at der efter planen skal falde dom i sagen om drabet på Libanons tidligere premierminister Rafik Hariri.

Fire formodede medlemmer af shiamilitsen Hizbollah er anklaget for at have stået bag den kraftige bombe, der i 2005 dræbte Hariri og 21 andre ved Beiruts havnefront.

En kvinde i det centrale Beirut siger til AFP:

"Det føltes som et jordskælv. Jeg følte, at det var større end eksplosionen i forbindelse med drabet på Hariri i 2005."

Søforsikringer: Større skibe øger risiko for flere Tianjin-ulykker

Kinesisk kæmpehavn ramt af voldsom eksplosion

Kinesisk kæmpehavn ramt af voldsom eksplosion

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere