ShippingWatch

Medie: Godsejer scorer kvart milliard på havneaftale

Kalundborg Havn skal ifølge fortrolig aftale betale godsejer for leje af jord til ny havn i 99 år, skriver Børsen.

Foto: PR

Godsejer Christian greve Lerche-Lerchenborg har i hemmelighed indgået en jordlejeaftale med Kalundborg Havn, der sikrer ham og efterkommerne mere end en kvart mia. kr. over de næste 99 år, skriver Børsen.

Havnen er en såkaldt kommunal selvstyrehavn, og dermed hæfter Kalundborg Kommune for regningen, hvis havnen ikke er i stand til at betale. Havnen har lejet jorden, fordi godsejeren ikke har villet sælge.

Havnen skal bruges til containere, hvilket er en risikabel form for havneaktivitet. Derudover betaler havnen 100.000 kr. i årlig leje pr. hektar, skriver Børsen.

Professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh siger:

"Jeg kan ikke erindre fortilfælde, hvor kommuner har påtaget sig så ugunstige og byrdefulde aftaler," siger han til avisen.

"Hvis greven ikke har villet sælge og åbenbart har været så god til at forhandle, er det spørgsmålet, om man overhovedet skal lave sådan et projekt."

Kalundborg Havn har ifølge Børsen ikke villet kommentere aftalen, da den er fortrolig. Godsejeren siger, at han ikke har villet sælge, fordi godset i forvejen har solgt en del jord.

Rederne: Ny vækstpakke et rygstød til dansk søfart

Kalundborg Havn har vedtaget større udvidelse

Forsiden lige nu

Her er ugens bedste historier på ShippingWatch

Priserne på offshoreskibe er i bund, rederiernes egen og investorernes opfattelse af etik og en McKinsey-rapport om containerbranchens resultater var blandt ugens vigtigste historier på ShippingWatch.

Ny rapport: Maersk mener at have løst flere problemer i Alang

Der er nu sket så store forbedringer på tre værfter i Alang, at de udgør et alternativ til Kina og Tyrkiet, mener Maersks topchef Søren Skou. I en ny rapport erkender koncernen dog, at der stadig er usikkerhed om vandmiljø og problemer med adgang til lægehjælp.

Schmølker: Stena er en mere langsigtet ejer end Weco

Johnny Schmølker var med fra begyndelsen, da Johan Wedell-Wedellsborg slog sig sammen med Stena om produkttankrederiet Stena Weco. Samarbejdet er i dag fortid. Det er Schmølker ikke, der nu står for Stenas danske aktiviteter i Hellerup.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere