Mineselskabet, det London-børsnoterede Anglo American, melder atter en gang om dramatiske tab i regnskabet og intensiverer nu kampen mod underskuddene ved at optrappe spareplaner og frasalg.

Det skriver Bloomberg.

Angle American, der allerede har gæld for 12,9 milliarder dollars i gæld på balancen, kan efter 2015 notere endnu et underskud til aktionærerne, denne gang på 5,62 milliarder dollars. Det har desuden fået selskabet til at orientere sig bort fra råvarer, hen mod materialer i form af forarbejdede råvarer. Derfor skal der sælges blandt andet miner til en beregnet værdi af fire milliarder dollars, så gælden allerede i indeværende år kan nedbringes til under 10 milliarder dollars.

"Vi er i den grad under pres. Vi har for meget gæld. Det er et spørgsmål om at skrælle ind til kernen og at genopbygge et fundament og sikre, at vi er i form til rykke videre" siger CEO Mark Cutifani til Bloomberg.

Vale låner milliarder i nødfinansiering  

"Vores transformation af porteføljen er godt på vej fra 65 aktive bedrifter i 2013 til 45 i dag. Vi har gennemført eller annonceret afhændelser til en værdi af 2,1 milliarder dollars, hvilket inkluderer salget af vores 50 procents andel i jv-selskabet Lafarge Tarmac og Norte kobberaktiver i Chile, mens vi foreløbig har aftalt et salg af platinbedriften i Rustenburg (Sydafrika, red) og to kulbedrifter i Australien, der ikke er en del af kernedriften, men som vi forventer endelig solgt i løbet af 2016," siger Mark Cutifani i regnskabet.

Selskabet har allerede bebudet, at man stopper dividendeudbetalingen, reducerer antallet af ejede miner og fyrer ansatte. At Anglo American har fremskyndet planerne for frasalg observerer Reuters ved, at dagens udmeldinger om salg af miner for fire milliarder dollars er en acceleration af de hidtidige planer om frasalg og andre spareinitiativer.

Firmaet er presset af, at råvarepriserne er faldet så meget, at selskabet har mistet tre fjerdedele af sin markedsværdi. De mørke markedsudsigter har samtidig fået kreditvurderingsbureaut Moody's Investors Service til at give aktien det laveste skudsmål, nemlig junk med den begrundelse, at det bliver svært at tilbagebetale milliardgælden, når markedet for råvarer er så dårligt.

Minekæmpe bløder og sænker investeringerne  

Rio Tinto skærer i jernmalm i 2016  

Ny australsk jernmine er dårligt nyt for shipping