ShippingWatch

Nu kan skibe sejle på printede propeller

I fremtiden kan skibe sejle på propeller printet på en 3D-printer. Verdens første prototype og klassegodkendte propel er en realitet, og nu skal endnu en printes og formentlig installeres på et skib.

Skibe vil i fremtiden formentlig sejle med en hel del ting ombord, der stammer fra en 3D-printer. Verdens første prototype på en printet og klassegodkendt skibspropel er nu en realitet, skriver værftet Damen i en meddelelse.

Propellen er 1,3 meter i diameter, vejer 400 kilo, har fået navnet Waampeller og er blevet produceret på et laboratorium i Rotterdam. Prototypen repræsenterer en stejl læringskurve i at forstå materialet, forklarer Kees Custers, der er projektingeniør i Damens R&D-enhed.

"Udfordringen har været at oversætte en 3D CAD-fil på en computer til et fysisk produkt. Det bliver endnu mere komplekst, fordi den her propel er en dobbeltbuet, geometrisk form med nogle svære sektioner," siger han i meddelelsen.

Bag den printede propel er et konsortium af selskaberne Damen Shipyards, Ramlab, Promarin, Autodesk og Bureau Veritas. Prototypen er lavet til en af Damens slæbebåde, og selskaberne er allerede ved at planlægge produktionen af endnu en.

"Vi begynder produktionen af en anden propel med klassegodkendelse i næste måned og vil bruge alle de ting, vi har lært i løbet af de sidste måneder. Vi satser på at installere den anden på en af vores slæbebåde senere på året," siger Kees Custers.

Lloyd's Register tester nye trends i shipping

3D-print har lang vej igen i den maritime industri

Kan store 3D-printfabrikker gøre skibsfragt overflødig?

Forsiden lige nu

Diana Containerships mindsker underskud

Den græske skibsejer Diana Containerships kom ud af årets tredje kvartal med et markant mindre underskud end sidste år. Omsætningen dykkede en smule efter salg af skibe i løbet af året.

Maersk Lines opkøb af Hamburg Süd hæmmes af myndigheder

Krav fra myndigheder i Kina og EU har gjort vilkårene sværere for Maersk Line ved opkøbet af Hamburg Süd, mener tidligere Maersk-chef i Latinamerika, Michael Kaasner Kristiansen. Amerikanske Sealand kan blive en joker i det nye Maersk.

Siem beder sine banker om hjælp

Det norske offshorerederi Siem har spurgt sine banker om hjælp med udsigt til en længere krise for offshore supply-markedet, oplyser rederiet i en meddelelse mandag. Andre strategier er også i støbeskeen.

Topchef for vindrederi stopper

Lars Blicher meddeler på det sociale medie Linkedin, at han har fratrådt sin stilling som CEO og director for Swire Blue Ocean. "Jeg har stadig ikke besluttet, hvor jeg skal hen herfra," skriver han.

Tyske topbanker skruer op for udsalg i shipping

Mens den tyske banksektor er fanget med op mod 100 mia. dollars i gæld til shipping, tager flere tyske banker nye ideer i brug for at komme af med de tunge udlån til industrien, skriver Reuters.

Seneste Leverandører

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere