Fredag steg olieprisen og samlet sluttede de to sidste dage i sidste uge med den største prisfremgang i syv år. Mandag morgen steg prisen fortsat, men hvorvidt det er et udtryk for, at de omkring 28 dollars skal ses som bunden for oliedrattet, er endnu for tidligt at sige, mener Global Risk Management i en analyse mandag. Det vil de kommende dag afgøre, lyder det om prisen, der mandag morgen lå på omkring 32 dollars.

"Priserne blev støttet af det kolde vintervejr verden over, som øger forventninger om øget olieforbrug til varme. Fredag så man desuden en tilbagegang af aktive borerigge i USA, hvor tal fra Baker Hughes viste en tilbagegang på fem procent for aktive borerigge til 510, hvilket er det laveste siden 2010," skriver Global Risk Management.

At der fortsat er stor ustabilitet for olieprisen, viser en pressekonference mandag formiddag, hvor bestyrelsesformand i Saudi-Arabiens statslige olieselskab Aramco Khalid Al-Falihs sagde, at selskabet fortsat vil investere i olie og gas, hvilket sendte olieprisen ned.

Khalid Al-Falih fortalte blandt andet, at Aramco ikke er ansvarlig for den lave oliepris og understregede, at Saudi-Arabiens udbud er knyttet til slutbrugernes efterspørgsel. Aramco vil opretholde investeringsniveauet i olie- og gasprojekter, og på trods af den lave oliepris har Aramcos investeringskapacitet ikke ændret sig, sagde bestyrelsesformanden.

Prøv ShippingWatch gratis og få adgang til alle artikler i 40 dage

Udtalelserne har skabt bekymring for, at overforsyningen på oliemarkedet er kommet for at blive, og det har sendt olieprisen ned med fem procent i løbet af mandag formiddag, hvorefter en tønde WTI koster 31,00 dollars. Prisen toppede i de tidlige morgentimer omkring 32,52 dollars. Prisen på Brent-olie koster ligeledes knap 31 dollars mandag formiddag efter et fald på godt 5,5 procent på mindre end tre timer.

Khalid Al-Falih fortalte desuden, at Aramco overvejer flere muligheder - blandt andet en børsnotering af en andel af virksomheden eller et salg af aktier i selskabets downstream-operationer.

"De saudiske nyheder vil sikkert give en smule bekymring for at produktionen fortsat vil være stærk. Den primære årsag til, at olien taber damp, kommer stadig fra det faktum, at markederne lider af overudbud," siger Daniel Ang, investeringsanalytiker hos Phillip Futures, til Bloomberg News.

Welltec med på Moody's sorte liste  

Raterne følger faldende olie- og bunkerpriser  

IEA advarer om tikkende bombe under olieprisen