Oliemarkederne risikerer at drukne i et overudbud af olie, som kan sende olieprisen yderligere ned. Det vurderer Det Internationale Energi Agentur, IEA, i en analyse, skriver Bloomberg News.

IEA trimmer samtidig sit estimat for den globale efterspørgsel efter olie, som følge af en afdæmpning af væksten i Kina. Agenturet venter nu, at den globale efterspørgsel vil ligge på 95,7 millioner tønder om dagen i 2016, hvilket svarer til en vækst i efterspørgselen på 1,2 millioner tønder om dagen, eller 1,3 procent, mod 1,7 millioner tønder i 2015.

Samtidig vil udbuddet stige.

Prøv ShippingWatch gratis og få adgang til alle artikler i 40 dage

Mens landene uden for Opec ventes at sænke produktionen med 0,6 mio. tønder om dagen i år, så vil Irans comeback til markedet have lukket det hul allerede i midten af 2016. Efter at de vestlige sanktioner mod landet blev løftet i weekenden, har Iran insisteret på, at man vil være i stand til at sende 500.000 tønder olie ud på markederne om dagen. IEA vurderer, at omkring 300.000 tønder olie vil blive sendt ud på markederne i slutningen af første kvartal.

Alt i alt vurderes første halvår at byde på et overudbud på 1,5 mio. tønder om dagen, skriver Bloomberg.

"Mens tempoet, hvormed lagrene opbygges, aftager i anden halvdel af året, da udbuddet fra ikke-Opec-landene falder, så kan oliemarkedet drukne i overudbud, hvis ikke der sker forandringer," skriver IEA ifølge Bloomberg og advarer direkte om risiko for nye prisfald.

Clarksons Platou: Iran-aftale kan booste tankrater med 15.000 USD  

Prisen på en tønde nordsøolie, Brent, ligger tirsdag 2,6 pct. højere i 29,26 dollars. Stigningen kommer dog fra et meget lavt niveau, idet prisen på en tønde Brent natten til mandag nåede det laveste niveau i 12 år i 27,67 dollars.

Lykkes det Iran at nå målsætningen om at øge olieeksporten til omkring én million tønder olie om dagen i løbet af de kommende år, kan de voksende mængder olie i markedet under de nuværende markedsvilkår booste raterne for VLCC'erne 10.000-15.000 dollars om dagen, vurderede analytiker Frode Mørkedal i Clarksons Platou forleden.

Iran-aftale sender olien i laveste niveau i over 12 år  

Efter nedsmeltning: DNB forventer højere oliepris i 2016