Råvaregiganten BHP Billiton nedskriver i sit kommende årsregnskab værdien af sine aktiver med ikke mindre end 7,2 milliarder dollars, svarende til 49 milliarder kroner. Det skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Nedskrivningen, der ifølge Wall Street Journal er den største i mineselskabets historie, sker i BHP Billitons landbaserede aktiviteter i USA, som koncentrerer sig om udvindingen af skifergas.

"Olie- og gasmarkedet har været væsentligt svagere, end branchen forventede. Vi reagerede hurtigt ved drastisk at skære i drifts- og kapitalomkostninger, og vi reducerede antallet af opererende rigge i vores amerikanske onshore-virksomhed fra 26 for et år siden til fem ved udgangen af indeværende kvartal," siger Andrew Mackenzie, CEO i BHP Billiton, i pressemeddelelsen.

Ifølge Wall Street Journal investerede BPH Billiton omtrent 20 milliarder dollars i det amerikanske skifereventyr i 2011 og har siden brugt flere milliarder på efterforskning og udvikling af aktiverne. Eftersom mineselskabets trængsler ikke kun har rod i olie- og gaspriserne, men også i faldende priser på kul og jernmalm samt problemerne med den kollapsede Samarco-dæmning i Brasilien, er kursen på selskabets aktier faldet med 16,8 procent siden årsskiftet.

"Selvom vi har gjort betydelige fremskridt, har det dramatiske fald i priserne ført til den skuffende nedskrivning, der er meldt ud i dag. Vi har dog fortsat tillid til de langsigtede udsigter og kvaliteten af vores felter. Vi er godt positioneret til at reagere på et opsving," siger Andrew Mackenzie i pressemeddelelsen.

Mineselskaber opkrævet 37 mia kr efter bristet dæmning

Ny australsk jernmine er dårligt nyt for shipping

Vale låner milliarder i nødfinansiering