ShippingWatch

Monjasa-stifter sælger sin ejerandel efter bedrageridom

Den ene af Monjasas to ejere Jan Jacobsen trækker sig ud af bunkerselskabet, efter han blev dømt for groft bedrageri mod en kunde ved byretten i Kolding sidste år.

Jan Jacobsen (th.) har valgt at sælge sin ejerandel i livsværket Monjasa.

Stifter og tidligere direktør Jan Jacobsen har solgt sin ejerandel i Monjasa Holding til sin mangeårige partner Anders Østergaard.

Det sker, efter at Jan Jacobsen sidste år ved byretten i Kolding blev dømt for groft bedrageri mod en kunde i Malaysia.

Nu har jeg valgt at sælge mine aktier og trække mig helt ud af Monjasa. Det, mener jeg, er det mest ansvarlige over for Monjasa og de mange globale samarbejdspartnere"

Jan Jacobsen, stifter og tidligere ejer af Monjasa Holding
"Efter en meget overraskende og forkert afgørelse i Byretten i Kolding i 2016 forlod jeg direktions- og bestyrelsesarbejdet. Nu har jeg valgt at sælge mine aktier og trække mig helt ud af Monjasa. Det, mener jeg, er det mest ansvarlige over for Monjasa og de mange globale samarbejdspartnere. Det er hårdt at sige farvel til en så stor en del af ens liv, men jeg håber, at min beslutning vil tilgodese alle i virksomheden og skabe ro og fornyet stabilitet til at videreudvikle Monjasa i fremtiden," siger Jan Jacobsen i en pressemeddelelse.

Monjasa blev i september sidste år idømt en bøde på 10 mio. kr. for systematisk bedrageri mod en af sine storkunder, malaysiske Pacific Inter-Link, og samtidig blev Jan Jacobsen idømt 3,5 års fængsel, mens medtiltalte Anders Østergaard blev frikendt.

Var hovedmand bag bedrageriet

Jan Jacobsen trak sig umiddelbart efter dommen i september 2016 som direktør og bestyrelsesmedlem i Monjasas danske holdingselskab. Dommen er siden anket til Landsretten, hvor den skal prøves sidst i oktober i år.

Monjasa-stifter fik to års løn efter bedrageridom

Retten i Kolding fandt det bevist, at Jan Jacobsen var hovedmanden i et systematisk bedrageri mod Pacific Inter-Link. Det skete bl.a. ved at sende fakturaer og leveringskvitteringer med kunstigt høje oliemængder.

Overprisen blev delt i porten mellem Monjasa og et skattelyselskab på St. Vincent & Grenadinerne. Under sagen i Kolding kom det frem, at Monjasa i 2012 havde scoret en lille million i ren gevinst på at levere brændstof til to af Pacific Inter-Links skibe.

Partner støtter beslutning

Jan Jacobsen stiftede Monjasa tilbage i 2002.

"Jeg forstår Jans beslutning, selvom jeg ved, at det er meget vanskeligt at sige farvel til Monjasa efter 15 år præget af vækst og positive oplevelser. Det er en helt unik fælles rejse som vi nu afslutter, og jeg ønsker Jan det bedste fremover," siger Anders Østergaard i pressemeddelelsen fredag.

Det er en helt unik fælles rejse som vi nu afslutter, og jeg ønsker Jan det bedste fremover"

Anders Østergaard, ejer og CEO, Monjasa Holding
"2016 var på alle måder et hårdt år for Monjasa, men vi er nu igen inde i en positiv udvikling med sorte tal på bundlinjen. Alle har arbejdet målrettet på at tilpasse virksomheden til de fortsat udfordrede globale shippingmarkeder og dermed vende tilbagegang til fremgang, og vi fastholder vores forventning om et samlet overskud på 5-10 mio. dollars i dette års regnskab. Sammen med bestyrelsen, direktionen og mine dygtige kollegaer vil jeg fortsætte de seneste års indsats, som har vist sig at bære frugt," lyder det i meddelelsen.

Monjasa kom ud af 2016 med et underskud på 26 mio. dollars, cirka 187 mio. kr. efter mange år med markante overskud.

Omtanke for virksomheden

Christian Merrild, bestyrelsesformand Monjasa Holding A/S, siger i pressemeddelelsen fredag, at Jan Jacobsens beslutning er taget med stor omtanke for virksomheden og til trods for, at selskabet mener at have tilbagevist samtlige af modpartens beskyldninger punkt for punkt i byretten i Kolding.

"Som bestyrelsesformand har jeg stor respekt for, at Jan Jacobsen har valgt at sælge sin ejerandel til Anders Østergaard og ikke til en tredjepart. Vi kan dermed fortsætte det langsigtede arbejde med at videreudvikle Monjasas organisation og kerneforretning," siger Christian Merrild.

Ankesagen indledes ved Vestre Landsret den 23. oktober og forventes ifølge Monjasa afgjort i år.

Monjasas to ejere var på toppen af deres karriere

Monjasa bekræfter underskud på 26 mio dollars

Monjasas to ejere var på toppen af deres karriere

Forsiden lige nu

Her er ugens bedste historier fra ShippingWatch

Monjasa-retssagen rullede videre, mens tre store danske rederier aflagde regnskab, Torm annoncerede ansøgning om børsnotering i New York, og regeringen kom med vækstpakke i løbet af ugen. Alt sammen noget, der blev til overskrifter på ShippingWatch.

Seneste Services

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere