ShippingWatch

Derfor gik OW Bunker konkurs

Få overblikket over OW Bunkers børsnotering, kollaps og det efterfølgende spil om penge og ansvar for selskabets korte børskarriere og pludselige fald.

Efter OW Bunker-koncernens økonomiske sammenbrud i november 2014 har Søik efterforsket forholdene i og omkring OW Bunker-koncernen.

På baggrund af efterforskningen rejser Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (Søik) nu tiltale mod en tidligere direktør for et datterselskab i OW Bunker i Singapore.

OW Bunker indgav 7. november 2014 konkursbegæring efter en periode med to nedjusteringer og en påstået svindelsag.

OW Bunker handlede med brændstof til skibe og fik en forrygende debut på børsen 28. marts 2014, hvor aktien steg fra 145 til 175 kroner på første handelsdag.

Omkring 20.000 privatpersoner udnyttede børsnoteringen til at købe OW Bunker-aktier. Også pensionsselskaber er blandt investorerne.

Her er en kronologisk gennemgang af OW Bunkers forvandling fra investorernes yndling til selskabets kollaps:

Oktober 2014:

 • Selskabet nedjusterer sine finansielle forventninger for 2014. Begrundelsen er et "usædvanligt fald i olieprisen" i løbet af få uger. Selskabet siger, at det har "taget tiltag til at minimere risici mod yderligere fald i olieprisen", men aktiemarkedet reagerer negativt.
 • To uger senere nedjusterer selskabet igen. Administrerende direktør Jim Pedersen fastslår da, at OW Bunker "er dækket godt ind for resten af året".

5. november:

 • OW Bunker meddeler, at man har lidt et potentielt tab på 125 millioner dollar grundet påstået svindel i datterselskabet Dynamic Oil Trading i Singapore. Desuden viser en opgørelse, at selskabet har urealiserede tab på 150 millioner dollar i forbindelse med risk managementkontrakter.

7. november:

 • Selskabet oplyser, at det ikke har været muligt at finde en holdbar løsning og indgiver derfor konkursbegæring ved skifteretten i Aalborg. Samtidig oplyser selskabet, at det vil melde to ledende medarbejdere i det svindelmistænkte datterselskab i Singapore til politiet. Det sker dog ikke.

10. december:

 • En række pensionsselskaber og andre investorer, såsom ATP, PFA og AP Pension, går i gang med at undersøge, om der er basis for at gøre et juridisk ansvar gældende, så de kan få tabte OW Bunker-penge tilbage.

18. december:

 • Bagmandspolitiet anholder en tidligere chef i OW Bunker, der er mistænkt for bedrageri i Italien. Manden fremstilles i grundlovsforhør med et krav om varetægtsfængsling og med henblik på udlevering til Italien.

31. december:

 • Kurator anmelder ifølge Berlingske et erstatningskrav mod fem topfigurer, heriblandt administrerende direktør Jim Pedersen, på 654 millioner kroner. Kurator mener, at topledelsen var vidende om de forhold i virksomheden, der førte til krakket.
 • Også Dansk Aktionærforening, der er blevet kontaktet af knap 7000 private og professionelle aktionærer, anmelder et krav mod OW Bunker. Her er ikke sat tal på størrelsen. Anmeldelsen skyldes en potentiel tidsfrist i forhold til forsikringen.
 • Også rækken af institutionelle investorer, der tidligere iværksatte en undersøgelse af sagen, anmelder et krav mod konkursboet.

Marts 2017:

 • Bagmandspolitiet efterforsker stadig, om der blev begået noget decideret kriminelt i forbindelse med OW Bunkers kollaps.

13. juli:

 • Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (Søik) rejser tiltale mod en tidligere direktør for et datterselskab i OW Bunker for mandatsvig for over 800 millioner kroner.

 

Kilder: Ritzau

Nu skal Lars Møller stå til regnskab for OW's kollaps

Tidligere direktør i OW-datter tiltalt for svindel for 800 mio kr

OW Bunker-aktionærer får fri proces til søgsmål

Forsiden lige nu

Olieindustrien skrotter rekordmange rigge

Der blev sendt flere dybvands-rigge til ophugning i tredje kvartal i år end nogensinde før, og det tyder på et marked, der nok aldrig helt kommer sig. Det skriver Bloomberg.

Fondene sidder tungt på toppen af dansk shipping

Dansk erhvervsliv er generelt ejet af fonde og familier, og shippingindustrien er ingen undtagelse. ShippingWatch undersøger hvor overskuddene bliver kanaliseret hen. Og hvad fondene gør, hvis de maritime virksomheder giver underskud. Eller virksomheden bliver solgt.

Salget vokser i schweizisk DSV-konkurrent

Omsætningen vokser i schweiziske Panalpina, som konkurrerer med den danske logistikkoncern DSV. Til gengæld falder driftsindtjeningen, viser regnskabet for tredje kvartal.

Vitol er bekymret over kurdisk konflikt

Der er en risiko for, at eksporten bliver ramt af konflikten i det nordlige Irak, hvor den irakiske hær har overtaget en række oliefelter i Kirkuk-regionen. Det siger Vitoals topchef til Financial Times.

Tyske banker fanget i dyre skibskontrakter

Nødlidende tyske shippingbanker har i årevis været låst af dyre skibskontrakter med management-selskaber, der har forhindret banker i at sælge ud af skibe. Det kan ændre sig nu, vurderer kilder over for Shippingwatch.

Seneste Services

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere