ShippingWatch

Trussel om cyberangreb får lande til at gå tilbage i historien

Flere nationer udvikler backup-systemer med rødder i radioteknologi i halen på flere angreb, hvor skibes satellitsystemer er blevet forstyrret eller blokeret af hackere. Det skriver Reuters.

Hackertruslen mod skibe er nu blevet så reel, at flere nationer er i gang med eller ser på at udvikle alternative backup-systemer til skibes navigation via gps. Det skriver Reuters i halen på en række tilfælde, hvor skibes navigationssystemer er blevet afbrudt.

I juni rapporterede et skib i Sortehavet til den amerikanske kystvagt, at dets gps-system var blevet afbrudt, og at 20 andre skibe oplevede lignende problemer. De sydkoreanske myndigheder kunne sidste år fortælle, at hundredvis af fiskebåde var sejlet i havn tidligere end ventet, fordi deres gps var blevet afbrudt af hackere fra Nordkorea. Det afviste Nordkorea dog.

Få flere nyheder om shipping - Prøv ShippingWatch gratis og få adgang til alle artikler i 14 dage

Det ændrer dog ikke på, at truslen er ganske reel, når man ser på, hvad det kan indebærer, at et skib mister kontakten til sit navigationsudstyr og dermed overblikket over andre skibe på havet eller klipper, rev eller andet i nærheden af land.

Ifølge Reuters er Sydkorea i gang med at udvikle et alternativt jordbaseret system ved navn eLoran, som bygger på viden tilbage fra Anden Verdenskrig og ifølge udviklerne er sværere at hacke, fordi det gennemsnitlige signal er meget stærkere end et gps-signal fra satelliter.

USA planlægger at følge i samme spor som Sydkorea, mens Storbritannien og Rusland også er i gang med at se på teknologi, som kan fungere på radiosignaler.

I slutningen af juni blev Maersk også ramt af en omfattende virus, der afbrød systemerne hos Maersk Line og APM Terminals. Det gik dog ikke ud over selve skibene.

Seaintel: Foruroligende lav cyber-sikkerhed i containerindustrien

Spørgsmålene trænger sig på efter angreb på Maersk

Hackere kontrollerede Antwerpens containerhavn i flere år

 

Forsiden lige nu

Norsk rederchef bliver søfartsrådgiver i FN

Sturla Henriksen, afgående direktør for Norges Rederiforbund, får nyt job i FN fra årsskiftet. Her skal han være med til at styrke samarbejdet mellem erhvervslivet og myndighederne.

Tilsyn efterforsker dødsulykke på Maersk-rig

De norske myndigheder har åbnet en officiel undersøgelser af dødsulykken på Maersk Interceptor. En person omkom i sidste uge under ulykken på riggen, som er ejet af Maersk Drilling.

Seneste Rederier

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere