ShippingWatch

Handelsaftale mellem EU og Japan er på plads før topmøde

En uges intense forhandlinger mellem EU og Japan ser ud til at kulminere i en handelsaftale torsdag.

EU og Japan ser ud til at have fundet hinanden i en kommende handelsaftale. En uges intense forhandlinger mellem EU og Japan tyder på at kulminere i en aftale torsdag.

Det bekræfter EU's handelskommissær, Cecilia Malmström. Hun skriver på Twitter, at der på ministerniveau er enighed om en handelsaftale mellem EU og Japan.

"Vi anbefaler nu lederne at bekræfte dette på topmødet," skriver kommissæren på Twitter.

Lederne i EU og Japan mødes torsdag morgen til topmøde i Bruxelles. Her skal de bekræfte enigheden om rammerne for aftalen, der fører de to gigantøkonomier langt tættere sammen.

Ifølge en højtstående embedsmand i EU, er rammerne på plads for en tobenet aftale.

Aftalen breder sig ud over langt mere end traditionelle handelsaftaler. Dels sætter en strategisk aftale rammer for samarbejde i godt 30 sektorer. Herunder traditionelle sektorer som klima, men også nye samarbejdsområder som cybersikkerhed og handel.

Dels en økonomisk aftale, der indeholder frihandelsaftalen.

Begge aftaler skal der være enighed om. "De skal krydse målstregen i tandem", lyder det.

Ifølge embedsmanden vil særligt landbrugssektoren få fordele af den nye handelsaftale.

EU og Japan går efter hurtig enighed om frihandelsaftale

Forhandlinger om mælkeprodukter har været et af de sidste knudepunkter i forhandlingerne.

EU har presset på for at få liberaliseret så stor en del af sektoren som muligt. Japanerne er til gengæld meget beskyttende over for deres mejeriprodukter.

Derfor vil ikke alle, men enkelte mejeriprodukter blive undtaget told - herunder visse oste - hvis aftalen godkendes.

Foruden mejerisektoren har bilsektoren været et stridspunkt under forhandlingerne.

Endelig mangler der enighed om et vigtigt element om investeringer. Her håber EU at overtale Japan til at lave en domstol for investeringsbeskyttelse.

Enigheden mellem EU og Japan er godt nyt for særligt landbruget i Danmark. I forvejen har dansk landbrug stor succes med eksport til Japan.

Ifølge Dansk Industri forventes en aftale at kunne øge dansk vareeksport med omkring 50 procent. Det svarer til en stigning på omkring syv milliarder kroner.

"Det skyldes ikke mindst, at Japan er gået med til at reducere toldsatser for landbrugsvarer, blandt andet på svinekød, som Danmark sidste år eksporterede for 3,9 milliarder kroner af til Japan," siger direktør Thomas Bustrup fra Dansk Industri.have fundet sammen om en handelsaftale.

Brian Mikkelsen er bekymret for protektionisme

USA's finansminister: Trump ønsker ingen handelskrig

Merkel og Obama erkender at frihandelsaftale er skrinlagt

 

Forsiden lige nu

Norsk rederchef bliver søfartsrådgiver i FN

Sturla Henriksen, afgående direktør for Norges Rederiforbund, får nyt job i FN fra årsskiftet. Her skal han være med til at styrke samarbejdet mellem erhvervslivet og myndighederne.

Tilsyn efterforsker dødsulykke på Maersk-rig

De norske myndigheder har åbnet en officiel undersøgelser af dødsulykken på Maersk Interceptor. En person omkom i sidste uge under ulykken på riggen, som er ejet af Maersk Drilling.

Seneste Rederier

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere