ShippingWatch

Norske rederier har massivt omsætningsfald

Omsætningen i de norske rederier faldt markant mere end ventet sidste år, viser en konjunkturrapport fra Norges Rederiforbund. Her forventes offshorekrisen at fortsætte i 2017 med et nyt stort dyk i omsætningen.

De norske rederier oplevede i 2016 et markant større fald i omsætningen, end der var forventet på forhånd, og heller ikke 2017 spås til at blive meget bedre.

Det viser en netop offentliggjort konjunkturrapport for 2017 fra Norges Rederiforbund, der har spurgt sine medlemmer om forventningerne til det kommende år.

Mens rederierne på forhånd ventede et omsætningsfald på 3 pct. i 2016, blev facit en reduktion på hele 16 pct. til 234 mia. norske kr., fremgår det.

Samtidig medførte krisen i det norske offshoremarked, at 8.300 personer i rederierne blev ledige sidste år. Dermed har krisen kostet 15.600 arbejdspladser på to år, fremgår det af rederiforbundets tal.

Yderligere dyk i 2017

For 2017 forventer rederiforbundets medlemmer, at omsætningen igen vil falde, denne gang med 10 pct.

Også antallet af oplagte fartøjer fortsatte med at stige sidste år.

I undersøgelsen, som tæller shortsea-, deepsea- og offshore service-rederier samt rigselskaber, fremgår det, at rederiforbundets medlemmer i februar i år havde 158 skibe og 25 rigge oplagt. Det er en stigning på henholdsvis 57 skibe og ni rigge sammenlignet med februar sidste år.

"Situationen er meget krævende indenfor offshore service og offshore entreprenørvirksomhed. Af i alt 550 skibe ligger mere end hvert fjerde offshoreskib nu oplagt. Det samme gør næsten halvdelen af vores medlemmers rigflåde," udtaler Sturla Henriksen, rederiforbundets adm. direktør.

Mens Norge fortsat er medlemmernes vigtigste enkeltmarked, noterer rederiforbundet, at syv ud af ti norske kr. af rederiernes indtægter forventes at blive hentet fra udlandet i 2017.

Norsk selskab i kæmpehandel med 15 borerigge

Fredriksen klar med nyt rigselskab

Rigselskaber ser spirrende tegn på bedring

Overfyldt offshoremarked hæmmer norsk storværft

Forsiden lige nu

Seadrill præsenterer ny forretningsplan

Det John Fredriksen-ejede rigselskab Seadrill, som lige nu er under amerikansk konkursbeskyttelse, har lagt en ny forretningsplan frem. Planen givet et praj om markante fald i omsætning og indtjening i de kommende fem år i Seadrill.

Ugens bedste på ShippingWatch

Navigare Capital Partners, som har dele af Mærsk-familien som ejer, er klar til flere skibskøb, Hellerup-mægleren Bidsted & Co blev solgt, mens Nordens topchef, Jan Rindbo, løftede sløret for sin ledelsesstrategi i ugen, der gik.

Kendt analytiker skifter olie ud med grøn energi

Thina Margrethe Saltvedt stopper efter ti år som olieanalytiker i Nordea Markets, skriver Dagens Næringsliv. Hun bliver dog i banken, hvor hun skal være analytiker i sustainable finance med fokus på grøn energi og klimarisici.

Seneste Rederier

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere