Den første ladning af iransk olie har sat kursen mod Europas kyster, efter at handelssanktionerne mod landet blev hævet, skriver Bloomberg.

Tidligere meldinger har gået på, at det græske Hellenic Petroleum SA skulle være de første modtagere af iransk råolie, men ifølge Bloombergs kilde i det iranske olieministerie, er det det franske olieselskab Total, der først fik fyldt et tankskib i den iranske havneby Kharg. Det skete i weekenden, hvor også skibe med forbindelse til et kinesisk og et spansk selskab skulle være ankommet i løbet af søndagen.

Også et russisk skib skulle efter sigende være ankommet søndag, men var ifølge kilder forsinket.

Total har afvist at kommentere på nyheden, lige som kilden i det iranske ministerie ikke har villet offentliggøre navnene på tankskibe og selskaberne bag. Ifølge Bloombergs oplysninger er der udover Total tale om det spanske raffinaderi Compania Espanola de Petroleos  og det russiske Lukoil PJSC, som står bag bestillinger på afhentning af iransk olie med kurs mod europæiske havne.

Det tre indledende transporter skulle løbe op i fire millioner tønder olie, hvoraf de to angiveligt tilhører Total. Total skulle have sendt en VLCC'er mens to mindre Suezmax-skibe hver især skal håndtere en million tønder hver. Den spanske leverance skal ifølge Bloomberg afleveres i Spanien, mens den russiske bestilling skal aflastes i Constantza i Rumænien.

Saudi-Arabien og Bahrain bandlyser iranske skibe  

Maersk Line slået på målstregen i kampen om Iran  

Græsk raffinaderi aftager Irans første eksport af råolie