ShippingWatch

EU håber at handelsaftale med Japan kan starte næste år

Hovedparten af den told, som virksomheder i EU betaler, vil blive fjernet. Tolden udgør ifølge EU-Kommissionen en milliard euro årligt.

Der er allerede givet hånd på de store linjer i en frihandelsaftale mellem EU og Japan. Nu skal de sidste ting på plads, inden den kan træde i kraft.

Håbet er, at det bliver i 2018, fortæller udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) på vej ud fra et udenrigsministermøde i Bruxelles fredag.

"Forhandlingerne er i gang på de sidste afgørende elementer. Forventningen er, at det bliver i år, at vi bliver færdige. Det er enormt vigtigt for Danmark," siger han.

Aftalen har været på forhandlingsbordet siden 2013. På et topmøde i juli blev EU og Japan enige om principperne i aftalen.

Den vil blandt andet gøre det lettere for virksomheder at eksportere varer mellem de to økonomier.

Et af elementerne er, at størstedelen af den told, som virksomheder i EU betaler, vil blive fjernet. Tolden udgør ifølge EU-Kommissionen en milliard euro årligt.

Desuden vil det åbne op for muligheder i forhold til landbrugseksport fra unionen.

I forvejen har dansk landbrug stor succes med eksport til Japan. Men handelsaftalen vil øge det betydeligt, påpeger ministeren.

"Det er et marked, som ifølge de tal og beregninger, der ligger for nu, kan vokse med op mod 70 procent i forhold til det eksisterende," siger han.

Økonomierne i EU-landene og Japan udgør sammenlagt over en tredjedel af hele verdens bruttonationalprodukt.

Men noget tyder på, at der kommer fart på frihandelsaftalerne ved udgangen af 2017.

Ud over udviklingen drøftede ministrene også en fornyelse af den nuværende aftale med Mexico og en ny handelsaftale med Mercosur, der er en samling af fem sydamerikanske lande.

Der er klare fremskridt, fortæller EU-handelskommissær Cecilia Malmström, der også deltog i mødet.

"Vi har en realistisk chance for at færdiggøre disse to aftaler ved årets udgang. De er meget vigtige både økonomisk og politisk. Der er stadig arbejde, der skal klares, men vi arbejder meget hårdt," siger hun på et pressemøde.

Ifølge Samuelsen gør arbejdet EU til frontløbere i øjeblikket, når det kommer til frihandel.

"Det er et stærkt signal til den diskussion, der i det hele taget er i verden i øjeblikket i forhold til protektionisme på den ene side og frihandel på den anden," siger han.

Danmark og Japan indgår maritim aftale

EU og Japan enige om verdens største frihandelsaftale

OECD-boss: "Globaliseringen er ikke i krise"

 

 

 

Forsiden lige nu

Advokathus må træde ud af OW-sagen

Advokathuset Bruun & Hjejle udtræder af sagen mod den tidligere daglige ledelse i OW Bunker pga. inhabilitet ifølge dagbladet Børsen. ATP bekræfter oplysningerne over for ShippingWatch.

Lavaretus i vildrede efter masseflugt af medarbejdere

Det landede som en bombe hos stifterne af Lavaretus, at hele Københavner-kontoret har sagt op for at starte hos konkurrenten. Ifølge ShippingWatchs kilder er vildreden så stor, at der ikke kommer en hurtig afklaring på fremtiden. Maersk forholder sig roligt som kunde.

Seneste Rederier

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere