Det danske tørlastrederi J. Lauritzen har opgivet at nå til enighed med sine obligationsejere om en forlængelse af et lån på 500 mio. norske kr.

I stedet betaler selskabet nu hele lånet tilbage, når det forfalder i oktober. Det sker med penge fra ejeren, Lauritzen Fonden. Det fremgår af en meddelelse fra J. Lauritzen.

Med tilbagebetalingen opfylder rederiet nu betingelserne for den gældsaftale, som skal sikre den fortsatte finansiering af selskabet.

Forløbet

Striden mellem gruppen af obligationsejere og J. Lauritzen har stået på siden februar.

  • 24. februar: J. Lauritzen fremsætter forslaget om at udsætte tilbagebetalingen af lånet med fire år til 2021
  • 3. marts: Alfred Berg Kapitalforvaltning fortæller til ShippingWatch, at en større gruppe af obligationsejere vil stemme nej til forslaget
  • 13. marts: J. Lauritzen udskyder afstemningen og kommer med forbedret forslag
  • 27. marts: J. Lauritzen udskyder mødet i Oslo 28. marts.
  • 11. april: J. Lauritzen annoncerer, at hele lånet bliver betalt i oktober 2017
"Den nye aftale vil styrke vores finanser betragteligt og nedbringe vores omkostninger til gæld. Vi sætter stor pris på den tillid, som Lauritzen Fonden og vores vigtigste långivere har vist os ved at finde frem til den her løsning," udtaler CEO Mads Zacho.

Aftalen er indgået med rederiets banker og ejeren, Lauritzen Fonden. Den indebar oprindeligt, at fonden skulle tilføre 30 mio. dollars i ny kapital, mens bankerne gik med til at udsætte en del af gælden.

Samtidig skulle obligationsejerne i det norske lån gå med til at forlænge tilbagebetalingen med fire år.

Det har imidlertid ikke været muligt for CEO Mads Zacho og resten af ledelsen at nå til enighed med obligationsejerne om udsættelsen.

Som tidligere beskrevet på ShippingWatch har långiverne især været utilfredse med, at de skulle acceptere en forlængelse af gælden med fire år, mens bankerne kun skulle acceptere en udsættelse på to år.

Ifølge den norske kapitalforvalter Alfred Berg har flere obligationsejere desuden været vrede over, hvad de opfatter som en manglende dialog med ledelsen i J. Lauritzen.

Uenigheden har betydet, at J. Lauritzen to gange har måttet droppe møder, hvor der skulle stemmes om forslaget.

Men nu er forløbet altså endt med, at lånet bliver betalt med penge fra Lauritzen Fonden, der hæver sin planlagte kapitalindsprøjtning med 50 mio. dollars, så den lander på i alt 80 mio. dollars.

Lauritzen Fonden sikrer Zacho fire års arbejdsro  

J. Lauritzen dropper møde med obligationsejere

Derfor er obligationsejerne sure på J. Lauritzen

Vrede obligationsejere vil blokere J. Lauritzens bankpakke

J. Lauritzen vil udskyde norsk lån med fire år

J. Lauritzens norske lån er blevet markant dyrere

Sådan har ejeren hjulpet J. Lauritzen i 2016