Den første januar hang tågerne fra nytårets krudtslam fortsat i luften over mange vestlige storbyer. Men i Kinas hovedstad Beijing var det en noget mere permanent luftforurening, der fik styret til at hæve byens luftforurenings-beredskab til det næsthøjeste niveau nytårsdag. En fortsat hyppigere foreteelse.

Men også en foreteelse, der nu får Kinas energiagentur (NEA) til at stoppe for godkendelsen af nye kulminer i de kommende tre år. Det skriver Bloomberg på baggrund af Xinhua News Agency. Godkendelsespausen, der er den første af sin art i Kina, skal nedbringe kullenes andel i det kinesiske energimiks fra 64,4 procent nu til 62,6 procent næste år.

"Denne nye politik kan sammen med tiltag for at udrydde ineffektive miner hjælpe med til at opbløde det drastiske overudbud af kul," siger analytiker hos ICIS China, Deng Shun, til Bloomberg.

"Men det vil tage flere år, før det får en effekt."

De tiltag, han taler om, er angiveligt lukning af mere end 1.000 kinesiske kulminer i løbet af 2016. Det svarer ifølge NEA nogenlunde til det antal miner, der blev lukket sidste år, og samlet skal det hive 130 mio. tons kul ud af kapacitetsmarkedet. Samtidig præsenterede energiagenturet kort før nytår nye mål for udvidelsen af sol og vind, der inden udgangen af året skal tilføjes mindst henholdsvis 15 GW og 20GW ny kapacitet.

I Bimco vurderer chefanalytiker Peter Sand, at lukningen af 1000 miner vil svare til omtrent to procent af landets totale produktion. Det er dog endnu for tidligt at sige noget om, hvilken effekt det kommer til at få for shipping.

"Hvorvidt dette bliver godt eller skidt for tørlast, afhænger af det endelige forbrug i Kina og mikset mellem egenproduceret og importeret kul," skriver han til ShippingWatch.

Kina vil dog forblive verdens største kulforbruger trods dette. Den officielle vurdering lyder, at der i 2015 blev produceret 3,58 mia. tons kul.

Tørlastreder i nyt brandudsalg af nybygninger  

Børsfiasko i desperat salg af nye tørlastskibe

Gigantiske tab i Kinas stålværker i 2015

Kinas nye kulplan dårligt nyt for tørlast