Suez-kanalen vil fra maj til juni sænke prisen for flere containerskibe, oplyser kanalmyndighederne ifølge Ship & Bunker. Containerskibe, som sejler fra havnen i New York og de sydlige havne mod Port Kelang i Malaysia og landets østlige havne, kan se frem til en rabat på op mod 30 procent i kanalen.

Tiltaget er angiveligt et svar på, at de lave priser på brændstof får flere skibe til at sejle syd om Afrika i stedet for gennem kanalen, som Seaintel for nylig skrev.

Prøv ShippingWatch gratis og få adgang til alle artikler i 40 dage

For at få fingre i den kommende rabat, skal operatørerne af skibene anmode om den inden afgang, have certifikater på, hvilken havn skibet er stævnet ud fra og hvor, det skal hen. Samtidig på skibene ikke lægge til andre havne mellem afgangshavnen og den oprindelige slutdestination, oplyser myndighederne.

Prisen på olie

I midten af februar pegede Seaintel på, at flere containerrederier i al ubemærkethed var begyndt at sejle den længere tur syd om Afrika i stedet for benytte enten Suez- eller Panama-kanalen på de såkaldte back haul -ben på Asien-ruterne og på ruterne mellem USA's østkyst og Asien. Senest havde de to store containeralliancer, Ocean Three (CMA CGM, UASC og CSCL) og CHYHE (Cosco, K Line, Yang Ming, Hanjin og Evergreen) omdirigeret tre services mellem Asien og Nordeuropa.

Den lave pris på brændstof gør det attraktivt for rederne at vælge netop den løsning. Ved at øge farten kan rederierne på trods af den længere distance overholde transittidern. Også selv om forbruget af brændstof er væsentlig højere sammenlignet med den kortere distance gennem enten Suez- eller Panamakanalen.

Suez-kanalen trækker Boskalis op  

Så meget kan rederne spare ved at sejle syd om Afrika  

Tretrinsraket skal få Suez-kanalen op af dyndet