Aldrig før er det sket, at så mange selskaber har ansøgt om at blive tildelt forhåndsdefinerede områder i årets koncessionsrunde for modne udforskningsområder på norsk sokkel.

Videre efterforskningsaktivitet på norsk sokkel er afgørende for fremtidig værdiskabelse og beskæftigelse.

— Terje Søviknes, Norges olie- og energiminister
Sådan lyder det fra det norske Oljedirektoratet, efter myndigheden har modtaget 39 ansøgninger fra selskaber, som er interesseret i de områder, der er blevet forhåndsdefineret med henblik på potentiel olie- og gasudvinding. Sidste år blev der tilsvarende lagt 33 ansøgninger.

Ansøgerne denne gang tæller blandt andre Aker BP, ConocoPhillips, Eni Norge, Lundin, Maersk Norge og Wintershall Norge. Den fulde liste kan ses her.

"Det er glædeligt at se en betydelig stigning i antal ansøgninger for alle områder på sokkelen. Det er meget vigtigt, at yderligere ressourcer i nærheden af eksisterende infrastruktur bliver identificeret i tide, og det er godt at se, at selskaberne prioriterer dette," siger udforskningsdirektør Torgeir Stordal i meddelelsen.

Blandt selskaberne, der har ansøgt, er nogle også helt nye på norsk sokkel.

Minister: Afgørende for vækst og arbejdspladser

Ansøgningerne skal nu evalueres af myndighederne, blandt andet bliver der set nærmere på ansøgernes geologiske løsninger og strategi for at udforske områderne.

I en selvstændig meddelelse fra det norske Olje- og Energiministerium siger olie- og energiminister Terje Søviknes, at den yderligere efterforskningsaktivitet i Norge "er afgørende" for beskæftigelsen og væksten i det norske samfund.

"Dette er igen vigtigt for finansieringen af velfærdssamfundet. Det er derfor meget glædeligt, at et stort antal virksomheder har indsendt et rekordstort antal ansøgninger om nye udforskningsarealer," siger ministeren.

I det nye år vil det blive offentliggjort, hvilke selskaber der får tilbudt andele i felterne, skriver Oljedirektoratet.

Medie: Norsk regering vil sende olieafgift videre til nordmændene  

Semco: Ny ordre bekræfter øget aktivitet  

Kristian Siem: Konkurs bør føre til udskiftning i toppen