ShippingWatch

Cepos-chef: Staten gambler mod markedet med Nordsøaftale

Staten agerer som spekulant og bærer den risiko, som oliebranchen ikke selv ønsker at løbe i Nordsøaftale. Det siger analysechef i tænkentanken Cepos, Otto Brøns-Petersen, til Børsen.

Statens olieaftale med A.P. Møller-Mærsk kan ende som en milliardfiasko.

Analysechef i tænketanken Cepos Otto Brøns-Petersen mener, at staten agerer som spekulant og bærer den risiko, som oliebranchen ikke selv ønsker at løbe, skriver Børsen mandag.

"Reelt gambler staten mod markedet. Og det er bestemt ikke normalt, at staten agerer sådan, siger Otto Brøns-Petersen til Børsen.

Skal finansminister Kristian Jensen få ret i sin prognose, om at Nordsøaftalen og genopbygningen af Tyra-feltet skal give staten ekstra 26 mia. kr i statskassen frem mod 2042, skal olieprisen mere end fordobles til 110 dollar per tønde.

Bliver olieprisen, hvor den er, vil staten derimod ikke få noget for den skatterabat på 3,5 mia. kr., der er aftalt med A.P. Møller-Mærsk og de øvrige olie- og gasselskaber i Nordsøen for at få renoveret Tyre-feltet. Først ved en stigning i olieprisen på omkring 40 pct. får staten de 3,5 mia. kr. igen.

Olieselskaberne sprang fra Nordsø-aftale i sidste øjeblik - og fik lempeligere modregning

Nordsøaftale åbner for dobbeltjackpot til Maersk

Rambøll-direktør: Nordsøaftale sikrer op til 200 job

Forsiden lige nu

Topchef for vindrederi stopper

Lars Blicher meddeler på det sociale medie Linkedin, at han har fratrådt sin stilling som CEO og director for Swire Blue Ocean. "Jeg har stadig ikke besluttet, hvor jeg skal hen herfra," skriver han.

Seneste Offshore

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere